Легализација: Дозвола по мери суда

Т. С. | 21. мај 2013

Спреман Нацрт закона о легализацији бесправних објеката који је узео у обзир препоруке Уставног суда. Закон ће бити усвојен по хитном поступку да би се избегао правни вакуум.

МИНИСТАРСТВО грађевинарства припремило је Нацрт закона о легализацији бесправних објеката у складу са одлуком и препорукама Уставног суда, сазнају “Новости”. Нацрт је прослеђен министарствима на мишљење. Очекује се да ће закон бити усвојен по хитном поступку.

Уставни суд је 6. децембра прошле године ставио ван снаге све одредбе Закона о планирању и изградњи, које се односе на легализацију бесправних објеката. Законодавцу је остављен рок од шест месеци да исправи оспорене одредбе и усагласи их са Уставом. За то време сви власници бесправних објеката могли су да наставе поступак легализације по “спорним одредбама”, али тај рок истиче 6. јуна. Дакле, остало је још око две недеље да власници бесправних здања заврше поступак, односно да добију грађевинску и употребну дозволу, по старим прописима.

– Министарство је донело одлуку да одредбе о легализацији више не буду саставни део Закона о планирању и изградњи већ радимо посебан закон – каже Александра Дамњановић, помоћник министра грађевинарства. – Примедба Уставног суда односи се на то што су законом биле предвиђене погодности и попусти, чиме су дискриминисани они који су градили легално или они који су по раније важећим прописима легализовали своја здања. Нацртом закона ми нисмо предвидели попусте, о томе ће се својим актима изјаснити локалне самоуправе, али смо дали препоруку да се води рачуна о социјално угроженим грађанима и онима који су својим новцем финансирали изградњу инфраструктуре. То је наша препорука, а колики ће бити попусти, одлучиће градови и општине својим одлукама. Све замерке Уставног суда смо отклонили и очекујемо да ће закон бити што пре усвојен како не бисмо имали правни вакуум.

Advertisements

Posted on May 22, 2013, in Грађевинарство, Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: