Потребне мере за смањење буџетског дефицита

БЕОГРАД, 22. маја 2013. (Бета) – Вицегувернер Народне банке Србије (НБС) Веселин Пјешчић оценио је у среду да су потребне додатне мере Владе Србије да би се буџетски дефицит у 2013. и ниво јавног дуга свели на одрживи ниво.

Пјешчић је на представљању мајског Извештаја о инфлацији НБС казао да би мере које је већ предложило Министарство финансија и привреде Србије требало да смање буџетски дефицит за један одсто бруто домаћег производа (БДП) и да постоји најава мера које ће смањити дефицит за још један процентни поен.

“Текућа буџетска кретања су далеко од оног што је било предви]ено, али верујемо да ће Влада предузети додатне мере које ће довести дефицит на ниво који је одржив са аспекта јавног дуга. То је један од ризика који је присутан и НБС пажљиво прати та кретања при доношењу својих мера”, истакао је вицегувернер.

Према проценама НБС, сада је већ извесно да ће бити прекорачен овогодишњи планирани буџетски дефицит од 3,6 одсто БДП-а и поред нових мера фискалне консолидације, нови аранжман са Међународним монетарним фондом би допринео макроекономској стабилности.

Пјешчић је казао да ММФ у двонедељним косултацијама са Владом Србије и НБС није тражио замрзавање плата и пензија, већ је предложио реформе.

“Разговоре са ММФ је обележила сагласност око најважнијих питања. ММФ није тражио замрзавања плата и пензија. Оно што су сугерисали су реформе потребне како би се дефицит буџета и ниво јавног дуга свели на дугорочно одржив ниво”, казао је он.

Пјешчић је прецизирао да се ради о широком спектру реформи од пензијског система, преко јавних предузећа до реформе тржишта рада.

Advertisements

Posted on May 22, 2013, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: