Закон о роковима измирења новчаних обавеза

ЗАКОН О РОКОВИМА ИЗМИРЕЊА НОВЧАНИХ ОБАВЕЗА У КОМЕРЦИЈАЛНИМ ТРАНСАКЦИЈАМА: ПРИВРЕДНИЦИ ЈОШ РЕЗЕРВИСАНИ ПРЕМА ЗАКОНУ

Иако Закон о роковима плаћања, који би требало да смањи неликвидност привреде и спречи поремећаје на тржишту, има прве позитивне резултате, привредници још изражавају сумњу да ће се ефикасно примењивати.

Закон о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама ступио је на снагу 31. марта ове године. По том закону држава је дужна да своје обавезе измирује у року од 45 дана, а прредузећа у року од 60 дана. Одлука Министарства финансија је да ће обуставити буџетска плаћања државним предузећима и институцијама, која не буду примењивала закон донекле уродила плодом. Ипак, привредници сматрају да ће се резултати ефикасности закона видети тек на јесен.

“Ја се надам да ћемо овде имати оно што увек недостаје – примену закона. И по прошлом закону су се обавезе морале плаћати И надам се да сада постоји политичка воља да се тај закон примењује”, каже Станко Крстин, председник Уније послодаваца Војводине.

Министарство финансија најавило је да ће у понедељак бити познато који буџетски корисници нису поштовали рокове плаћања од 45 дана.

У четвртак, 16. маја истекао је рок од 45 дана за измирење дуговања буџетских корисника према привреди, а које се спроводи према Закону о роковима плаћања.

У Министарству финансија су навели да се свих 9.000 директних и индиректних буџетских корисника пријавило систему Трезора, како би се омогућила контрола поштовања рокова плаћања.

Буџетски корисници су се пријавили након упозорења министра финансија Младјана Динкића да ће уколико то не учине бити обуставе плаћања из буџета.

Регистар Управе за трезор мора да има ажурну евиденцију како би био у могућности да прати измирење рокова плаћања по преузетим новчаним обавезама државних инстуција, локалних самоуправа, домова здравља, школа али и свих других корисника буџетског новца.
Извор: Тањуг

Advertisements

Posted on May 20, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: