Већи промет на Продуктној берзи

НОВИ САД – На Продуктној берзи у Новом Саду током ове седмице закључено је 20 купопродајних уговора и остварен је укупан промет од 2.245 тона робе што је за 21,15 одсто више него у претходној недељи, саопштила је данас та берза.

Финансијска вредност промета била је око 54,79 милиона динара, што је 22,29 одсто више од вредности промета у претходној недељи.

Бета (Драган Гојић)

Просечна цена трговања пшеницом била је 24,11 динара за килограм што је за 1,42 одсто мање него претходне недеље.

У саопштењу се наглашава да пре годину дана, нико није могао да претпостави да ће пшеница у економској 2012/13. бити роба из примарног аграра која ће доминирати у извозу и да помало невероватно звучи да је за прва четири месеца ове године пшенице извезено скоро дупло више него кукуруза.

Додаје се да је укупан извоз српске пшенице у прва четири месеца био приближно 160.000 тона, док је од јула прошле до маја ове године извезено 445.000 тона и процењује да би до краја економске године извоз пшенице могао да достигне један од набољих резултата у последњих 10 година.

Кукурузом се на берзи ове седмице трговало по просечној цени од 22,18 динара за килограм или за 6,32 одсто нижој него претходне недеље.

На берзи у Новом Саду ове седмице трговано је и сојом по цени од 66,2 динара за килограм или за 0,94 одсто нижој него претходне седмице, док је сојина сачма са 46 одсто протеина продавана за 75,36 динара за килограм.

Берзански индекс Продуктне берзе ПРОДЕX, данас је био 231,85 индексних поена и за 3,42 индексних поена је мањи него прошлог петка.

Advertisements

Posted on May 18, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: