За Железару Смедерево улагачи само питају

Стеван Вељовић

За улагање у Железару Смедерево за сада је, званично, интересовање показао само Белоруски металуршки комбинат. Они су, заправо, једини дошли на разговоре у Владу тим поводом. Сви остали, укључујући и руски „Урал вагон завод“, заинтересованост показују само незванично или путем медија.

Производе 70 хиљада тона челика месечно

Анатолиј Савенок, генерални директор Белоруског металуршког комбината, потврђује да је та компанија заинтересована за куповину Железаре, али додаје да је рано да се о томе каже нешто конкретније.

– Упознати смо да фабрика има одређених тешкоћа у пословању и да има око 5.000 радника. Остале детаље морамо добро да сагледамо и размотримо, а онда може нешто конкретно да се каже – каже Савенок.

У Влади Србије не желе званично да говоре о својим контактима са потенцијалним партнерима. Признају, такође, да до сада вођени разговори не показују конкретан резултат. Додају и да су свесни да би партнера лакше нашли уколико би у Железару уложили око 120 милиона долара за отварање нове производне линије. Међутим, признају, за то тренутно нема новца. Такође, искључују могућност скоријег паљења друге пећи јер, кажу, за ту количину производа на тржишту нема купаца.

У Железари Смедерево је, после девет месеци на “тихом ходу”, крајем априла поново покренута производња. Милета Гујаничић, председник Независног синдиката у Железари, каже да се до сада на посао вратило око 5.000 радника и да раде сви погони.

– Производња је око 70.000 тона месечно, од чега је око 40 одсто за домаће купце, а нешто је већи проценат поруџбина из иностранства – каже Гујаничић.

Posted on May 18, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment