Минус је све већи

С. Б. | 16. мај

Буџетски дефицит крајем априла износио непуних 76 милијарди динара. Порасли расходи, и то отплата камата и социјална заштита.


СРБИЈА је из месеца у месец све даља од планираног дефицита на крају године. Закон о буџету предвиђа „минус“ од 122 милијарде динара, а већ са последњим даном априла држава је потрошила скоро пуних 76 милијарди динара више него што је „зарадила“.

Уколико би темпо остао исти до краја године, проста рачуница показује да би дефицит прешишао и 220 милијарди динара. Најављене мере штедње министарстава и измена пореских закона, међутим, требало би коначни резултат макар да приближе првобитном плану.

Приходи државе у априлу достигли су мало више од 70 милијарди динара. Од пореза на додату вредност је стигло осам милијарди динара више него у марту. У априлу, међутим, стижу уплате оних који овај намет измирују на свака три месеца, па заправо и није упоредив са мартовским износима. Од акциза се слило мало више од 14 милијарди динара, баш као у фебруару. Акцизе су буџетом планиране далеко амбициозније, па би на крају године овај приход могао да изневери за око 64 милијарди динара.

Април је посебно одскочио по питању трошкова државе. Издаци државне касе премашили су 96 милијарди динара, што је за око 16,5 милијарди више него у марту. Само нас је отплата камата коштала више од 16 милијарди динара, скоро исто колико смо дали током прва три месеца заједно. За социјалну заштиту грађана дато је око 12 милијарди динара, пет више него у марту.

– Фискални савет је већ на основу података за прва два месеца ове године упозорио да ће се дефицит отргнути контроли и да је неопходне спровести одређене мере – каже Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета. – Последњи подаци додатно потврђују да су процене биле тачне. Фискални савет анализира пристигле податке, али и предложене мере и са оценом ћемо изаћи следеће недеље.

ЈАВНИ ДУГ

ЈАВНИ дуг Србије је на крају априла износио 19,08 милијарди евра што је 56,1 одсто процењеног бруто домаћег производа за 2013. годину. Укупан унутрашњи дуг био је 6,75 милијарди, спољни 9,48 милијарди, а индиректне обавезе државе 2,83 милијарде евра, објавило је Министарство финансија. На крају марта јавни дуг Србије је био 19,39 милијарди, 57,7 одсто (БДП), док је на крају 2012. године износио 17,67 милијарди евра, 59,3 одсто БДП.

Advertisements

Posted on May 16, 2013, in Буџет. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: