Држава дугује по шест плата радницима са инвалидитетом

Радници Шумадије ДЕС, крагујевачког предузећа за запошљавање особа са инвалидитетом, које већ данима штрајкују тражећи исплату годину дана заосталих зарада, само су једни у низу оштећених радника који без плата раде у оваквим фирмама.

Реч је о фирмама основаним и финансијски подржаним од државе у циљу рехабилитације хендикепираних лица.

Од укупно 43 оваква специјална предузећа у Србији, у којима ради 1.560 инвалида, њих 17 је прошлу годину завршило у минусу, а већи број таквих фирми послује на самој ивици профитабилности, са годишњим зарадама које варирају од неколико десетина до неколико стотина хиљада динара.

Како је дошло до тога да у ДЕС Шумадија инвалиди чак 12 месеци не добију плату, у ресорном министарству рада нису имали одговор, иако је ова фирма потпуно у државном власништву.

Добра вест би ипак могла да буде то што је изменама Закона о професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетом, од овог месеца промењен начин на који држава помаже предузећа за запошљавање инвалида, па ће им убудуће унапред уплаћивати новац за плате радницима, док су до сада фирме прво морале да исплате зараде, а онда да траже рефундацију тих трошкова од државе.

Тако се и десило да радници ДЕС Шумадија остану без својих плата, јер ово пропало државно предузеће није имало новца да им исплати зараде, па није могло ни да тражи рефундацију тих издатака од министарства.

У самом министарству очигледно ником није било необично нити је побудило икакву позорност то што државно предузеће својим запосленим инвалидима годину дана не даје плате.

Према евиденцији Министарства рада, Шумадија је током 2010. остварила право на рефундацију 17,8 милиона динара на име плата за раднике, у 2011. 17,3 милиона, а у 2012. драстично мање, само 10,3 милиона.

Ове године, до маја, Шумадија је стекла право на рефундацију пет милиона динара.

“Последња исплата за зараде извршена је 8. маја, по захтеву од 5. априла за исплату дела зараде за септембар 2012. године. Ово предузеће у међувремену, након 5. априла, није достављало нове захтеве”, кажу у Министарству рада за Данас.

Према изменама закона које су на снагу ступиле 16. априла ове године, предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом имају право на субвенцију зараде са припадајућим доприносима у висини до 75 одсто укупних трошкова, “али не више од 50 одсто просечне зараде у Републици Србији”.

Пошто ће се од сада овај новац исплаћивати унапред, у Министарству додају да овакве “измене закона представљају додатну подршку предузећима и олакшавају њихово пословање”.

У Министарству тврде да ниједном предузећу за запошљавање инвалида не дугују новац и да “им континуирано врши исплату” дела новца за зараде.

С друге стране, запослени у оваквим фирмама тврде да им Министарство на име рефундације дугује и по шест плата.

“Предузећима се такође обезбеђују на годишњем нивоу средства за побољшање услова рада, унапређење производних програма, увођење стандарда, побољшање квалитета производа и услуга, прилагођавање радних места и слично. На овај начин финансијска подршка пословању ових предузећа у 2012. години износила је укупно 984,13 милиона динара”, кажу у Министарству.

У 43 оваква специјална предузећа, ради укупно 2.607 људи, међу којима нису сви инвалиди.

Како кажу у Министарству, за 23 овакве фирме окончан је поступак утврђивања удела државне имовине у средствима којима располаже предузеће, 11 фирми је у приватној својини, док су остала предузећа у поступку решавања статуса, односно “у поступку подржављења”.

Председница Синдиката у Шумадији ДЕС Милка Миловановић, која је и лидер Синдиката инвалидних предузећа и организација Србије (СИПОС) обновила је, на састанку у Министарству рада прошлогодишњу иницијативу СИПОС-а да фирме за запошљавање особа са инвалидитетом, које су у стопостотном државном власништву, добију статус социјалних предузећа.

“Положај тих предузећа и запослених у њима био би знатно повољнији, јер би држава имала обавезу да више води рачуна о инвалидним радницима, а који, пошто су радно ангажовани и привређују, не би имали статус социјално угрожених. Фирме које добију статус социјалних предузећа морале би, с друге стране, да у укупном броју запослених, уместо досадашњих 50 имају 60 одсто инвалида, чиме би се допринело бржем и ефикаснијем запошљавању особа са инвалидитетом”, каже Милка Миловановић.

Према њеним речима, држава предузећима за запошљавање инвалида у просеку дугује по шест рефундација, које инвалиди добијају као део месечних принадлежности.

Најбољи и најгори

Према подацима из финансијских извештаја, међу предузећима за запошљавање инвалида, најлошије резултате прошле године остварили су Шамот сервис (-61 милион динара), Жељезничар (-60,6 милиона), Елка (-58,3), ДЕС Београд (-35,5) и Желвоз (-33,7 милиона).

С друге стране, најбоље су пословали Стил, Зрењанин (27,6 милиона), ДЕС Суботица (13,8), Металопластика (12,8), Чикош штампа (10,5) и Силоин (9,8 милиона).

Advertisements

Posted on May 16, 2013, in Људски ресурси. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: