Србија: Владајућа коалиција припрема сечу кадрова у 1.300 предузећа

БЕОГРАД – Владајућа коалиција у Србији предвођена Српском напредном странком припрема кадровску сечу у 1.300 предузећа с државним капиталом, пишу “Новости”.

Како наводе “Новости”, у владајућој коалицији постигнут је начелни договор да се испоштује законски рок да се до 30. јуна распишу конкурси за челнике свих компанија чији је оснивач Република, покрајина или локална самоуправа.

Први на удару биће руководиоци највећих губиташа, али и оних фирми за које њихове “матичне” партије процене да нису испунили очекиване резултате, пре свега финансијске.

Први потпредседник Владе и лидер СНС Александар Вучић поручио је да су они већ направили интерне анализе рада директора јавних предузећа и министара које је предложила ова странка.

– На наредној седници Главног одбора изнећемо све анализе, а онда ће чланови одлучити шта мисле о њиховом раду. Закључци које будемо усвојили биће и нека врста „водича“ и редоследа у којим предузећима и областима ће прво доћи до промена и сређивања стања – каже за „Новости“ Зоран Бабић, заменик шефа посланичке групе СНС.

У овој странци додају да сваком ко није добро радио свој посао, без обзира на којој је функцији, прете жути, али и црвени картони. И у осталим странкама владајуће коалиције у току је „скенирање“ рада и резултата партијских кадрова.

– Рад наших министара, директора, државних секретара, посланика анализирамо стално, јер нам је као одговорној странци важно како раде они које је за важне позиције предложила странка, од локалног до републичког нивоа. Ускоро следе седнице Председништва и ГО на којој ћемо о свему томе детаљно расправљати – поручује за „Новости“ Ђорђе Милићевић, портпарол социјалиста.

Странка потпредседника Владе Јована Кркобабића тренутно „држи“ само једно јавно предузеће – „Поште“, на чијем је челу Милан Кркобабић. Потпредседник ПУПС Момо Чолаковић каже нам да су њиховим радом више него задовољни:

– На нашим органима су на дневном реду биле неке друге, важније ствари, попут решавања косовског питања. Али у свакодневним консултацијама разматрамо и рад људи из наше странке на различитим функцијама.

У УРС, странци која се и највише залагала да се доношењем новог закона заведе ред у јавним предузећима и овај сектор департизује и професионализује, објашњавају да и до сада нигде нису постављали партијске кадрове, већ искључиво стручњаке, преко конкурса. Они наводе да њихови министри редовно анализирају рад челника државних органа и фирми из својих ресора.

Advertisements

Posted on May 16, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: