Шта по закону послодавац сме, а шта никако не на разговору за посао

Трновит је пут до разговора за посао. И таман када до њега стигнемо, на сцену ступа страх да се нећемо показати у најбољем светлу или да ће нас други кандидати надмашити.


Колико пута смо чули да се на интервјуима постављају питања на које је тешко или немогуће одговорити. Сазнајте која то питања послодавац има законско право да вам постави, шта сме од вас да тражи а шта не и које су уједно и ваше обавезе.

Обавезе послодавца

Тачка 2. члана 26 Закона о раду Републике Србије прилично је јасна: Послодавац не може од тебе тражити податке о породичном или брачном статусу и планирању породице, нити било какве доказе и исправе које нису од непосредног значаја за обављање посла за који си се пријавила.

Тачка 3. истог члана још је конкретнија: Послодавац не може да условљава заснивање радног односа тестом трудноће, осим ако се ради о пословима код којих постоји знатан ризик за здравље жене и детета утврђен од стране надлежног здравственог органа.

Тачку 4: Послодавац не може да условљава заснивање радног односа претходним давањем изјаве о отказу уговора о раду од стране кандидата. То је покварени трик којим се бројни послодавци штите од законских последица неиспуњења обавеза које имају према раднику – натерају те да унапред потпишеш споразумни раскид уговора, па тако могу да те отпусте кад год то желе и из било ког разлога то желе; у супротном, могли би да те опусте само из разлога који се у закону наводе као оправдани – или да ти исплаћују отпремнину.

Обавезе кандидата

Као кандидат, немаш никакве посебне законске обавезе на интервјуу за посао – осим да, ако прилажеш одређене „исправе и доказе“ које потврђују да испуњаваш услове који су за тај посао прописани, приложиш оне који нису фалсификат.

Advertisements

Posted on May 16, 2013, in Људски ресурси. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: