Како све САД “ломе” Европу у вези са ГМО

САД су спровеле агресивну и широку кампању лобирања и притискања у циљу сламања отпора против америчке генетски модификоване хране (ГМО) у Европи.

Оваква тиха и умногоме “прљава” кампања власти у Вашингтону, откривена је пажљивим анализирањем више од 900 америчких дипломатских депеша, које је својевремено објавио WикиЛеакс.

Амерички законодавци лобирали су у иностранству да би промовисали ГМО усеве као што је соја, показала је анализа званичне преписке Вашингтона, преноси британски “Гардијан”.

Група Фуд енд вотер воч (ФWW) из Вашингтона анализирала је око 900 дипломатских докумената које је пре две године објавио WикиЛеакс и открила пажљиво смишљену кампању за сламање отпора према ГМО у Европи и другим земљама и промовисање великих америчких компанија из пољопривредног сектора, пише лист.

Документи показују да су у Европи и другим деловима света спроведене разне стратегије, организовани семинари о новим биотехнологијама и конференције за штампу са циљем да се научници, медији, пољопривредници, званичници и уопште велики играци у тој грани привреде, убеде да су генетски модификовани производи безбедни и корисни.

Извештај ФWW нуди даљи увид у моћ пољопривредне и биотехнолошке индустрије у САД, након што је амерички Врховни суд стао на страну компаније Монсанто у напорима те фирме да наметне своје генетски модификовано семе соје.

Суд је пресудио да један пољопривредник из Индијане мора директно од Монсанта да купује семе сваки пут када планира нови засад соје.

Потези Стејт департмента задиру и на правни терен, наводи ФWW, додајући да су се званичници САД у иностранству противили јасном обележавању и забрани увоза ГМО производа.

У извештају групације се наводи да се у депешама у око седам одсто случајева именују појединачне компаније, а у шест одсто управо Монсанто.

Таква “корпоративна дипломатија” два пута је учесталија у односу на дипломатске напоре за помоћ у храни у свету, наводи ФWW.

Извршна директорка ФWW Венона Хаутер каже да је узнемирујуће што је америчка влада уложила толико труда у промовисање ГМО индустрије.

“Посебно ме брине што толико депеша има везе са изменом закона и прописа у бројним земљама. Уместо да се усредсреде на безбедност и промовисање демократије, они се фокусирају на притискање страних влада”, навела је Хаутер.

(Тањуг, илустрација: Гуливер/Геттy Имагес/Тхинкстоцк)

Advertisements

Posted on May 16, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: