Принудна наплата донеће катанце

Извор: Новости

Београд — Почетак јула следеће године могао би да донесе отказ већини од –око 55.000 радника који тренутно раде у 175 предузећа у реструктурирању.

Фото: (сxц.ху)

Са последњим даном јуна 2014. ове фирме више неће бити заштићене од принудне наплате, а за већину ће то бити и званичан – крај, пишу Новости.

Током више од деценију, колико се број предузећа у реструктурирању само повећавао, држава, сматрају стручњаци, није нашла решење ни за једну од тих фирми, па је мало вероватно да ће се наредних месеци ситуација променити.

Предузећа у реструктурирању стварају 1,5 одсто бруто домаћег производа. Упошљавају пет одсто свих запослених у земљи. Од државе добијају између 55 и 100 милиона евра директних субвенција годишње, а сваке године генеришу још 220 милиона евра дугова. Пред државом је сада мало времена да пронађе одговор, који све ове године није успела да нађе, или да се припреми да плати велику социјалну цену њиховог гашења.

Послодавци верују да ће цена реструктурирања бити све виша, а грађани, привреда и држава све ће је теже подносити. Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца, каже да је та цена сада много виша него пре 12 година.

Синдикати упозоравају, чуло се на округлом столу “Социјална цена реструктурирања јавних предузећа” да се не види шта надлежни раде како би наредни јун дочекали са јасном ситуацијом.

Представници Привредне коморе Србије су признали да су Влади слали неколико група предлога како помоћи овим фирмама. На идеју о њиховој ревитализацији није било никаквог одговора. Надлежни су се определили да их одржавају у животу субвенцијама за плате.

Advertisements

Posted on May 16, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: