Због сиве економије угашено више од 22.000 радних места

У ПОСЛЕДНЈИХ ГОДИНУ ДАНА ЗБОГ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ УГАШЕНО ВИШЕ ОД 22.000 РАДНИХ МЕСТА У ПРЕДУЗЕТНИЧКИМ ФИРМАМА

Предузетници тврде и да у пракси није заживела иницијатива да се у решавање проблема сиве економије укључи више инспектора и да је проблем нелегалног пословања и даље веома изражен.

У Министарству економије, међутим, кажу да се резултати тек очекују. Према речима државног секретара Александра Љубића, тачно је да су за сада видљивије акције на сузбијању шверца акцизне робе, пре свега резаног дувана.

“Ту је контрола заиста видљивија, али требало би имати на уму да, на пример у резаном дувану који је актуелан последњих месеци, могу да се нађу бројне нечистоће, непознат је квалитет и то је роба чији промет може да угрози здравље потрошача“, каже Љубић.

Илузорно је било очекивање да тржишна инспекција, са по неколико инспектора на терену, може да уради нешто значајније у сузбијању сиве економије. Сада је могућност контроле добила Пореска управа, са капацитетом од 7.000 инспектора и новим овлашћењима. Истовремено, Министарство економије сачинило је програм подстицаја који би требало да стимулише људе да из сиве зоне или са црног тржишта пређу на легално пословање”, каже за Данас Љубић.

Подсетимо, последњих недеља, после упозорења које је стигло из фабрика дуванске индустрије да је у овој години легалан промет опао за око 15 одсто и да тај тренд може да умањи планирани приход у буџет за око 12 милијарди динара, Пореска управа је саопштила резултате једнонедељне акције коју је спровела служба Пореске полиције заједно са Комуналном полицијом и тржишном инспекцијом.

Према саопштењу ПУ, против 36 лица од којих су одузети дуван и опрема, поднете су прекршајне пријаве, док ће због недозвољеног складиштења против два лица бити поднете кривичне пријаве, саопштила је ПУ и поновила да ће акција бити интензивирана.

Оно што је новина у овој акцији је не само здружена контрола које врше инспектори више министарстава, него и овлашћења која су добила. Њима су им омогућене интервенције не само у правним лицима, која су до сада порезници и тржишна инспекција једино могли да контролишу, него и код стварних учесника у промету, продаваца које затекну за тезгама. За сада нема потврда да ће се истом енергичношћу државна управа ухватити у коштац са осталим „неакцизним“ гранама сиве економије, али први резултати акције која је започела овог месеца, показују да то није несавладив проблем.
Извор: Данас

Advertisements

Posted on May 14, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: