НАЦРТ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ БИЋЕ ЗАВРШЕН ДО КРАЈА МАЈА

14.05.2013.

Нацрт измене Закона о безбедности хране, који би требало да побољша контролу у тој области, биће завршен до краја маја, а његово усвајање се очекује на јесен ове године, изјавио је 13. маја државни секретар Министарства пољопривреде Дејан Крњаић. Нови закон предвидеће да Дирекција националних референтних лабораторија више не буде у саставу Министарства пољопривреде, већ да у складу са праксом ЕУ буде самостално тело. Како је најављено, контрола промета све хране, без обзира на њен састав, биће у надлежности санитарне инспекције Министарства здравља.

“Нови закон о безбедности хране обухватиће производњу хране од њиве до трпезе, без преклапања или раздвајања надлежности“, казао је он на конференцији за новинаре Асоцијације потрошача Србије (АПОС).

Крњаић је казао да су министарства пољопривреде и здравља, која од октобра прошле године раде на промени закона, постигла потпуну сагласност око свих измена, а нацрт ће бити доступан на сајту оба министарства у јуну, када ће и сви заинтересовани моћи да проуче закон и дају сугестије.

Додао је да ће закон бити преведен на енглески и прослеђен стручњацима ЕУ, како би се избегла евентуална неусклађеност за европским законодавством.

Према његовим речима, садашњи закон је пре четири године, када је усвојен, представљао помак у повећању безбедности хране, али је у многим сегментима “показао мањкавости”.

“Члан 12. закона је довео до проблема на тржишту, јер је недоречен, због чега контрола у малопродаји намирница биљног порекла и прехрамбених производа мешовитог порекла није у надлежности ниједне инспекције“, казао је Крњаић.

Како је додао, проблем представља и то што је према садашњем закону Дирекција националних референтних лабораторија у саставу Министарства пољопривреде, а није независно, стручно тело. “То је погрешна поставка и као концепт не постоји у ЕУ”, рекао је Крњаић.

Према његовим речима, и чланови закона од 69. до 72, који се односе на службене контроле, су “чудни”, па се дешава да приликом увоза и извоза инспекције не могу да наплате накнаду.

Крњаић је казао и да ће најкасније до половине јуна бити изабрано и 15 стручњака, чланова независног Стручног савета за процену ризика у области безбедности хране, а који ће у девет различитих комисија разматрати безбедност хране и упозоравати надлежне на евентуалне неправилности.

Најавио је и да ће ове године Министарство пољопривреде први пут донети програм мониторинга службене контроле хране, што ће, како се очекује, допринети смањењу ризика од инцидената на тржишту хране.

Начелник санитарне инспекције Министарства здравља Зоран Панајотовић рекао је да су два министарства договорила да ће по новом закону о безбедности хране контрола промета све хране, без обзира на њен састав, бити у надлежности санитарне инспекције Министарства здравља.

Како је навео, изузетак ће представљати месаре и рибарнице и објекти сличне намене које ће и даље контролисати ветеринарска инспекција.

“Изменама закона омогућиће се и основа за доношење правилника који до сада нису могли да буду усвојени попут оног о квалитету јодиране соли, о хигијенској исправности воде за пиће, о материјалима који долазе у контакт са храном или правилник о адитивима“, рекао је Панајотовић.

Он је највио и да ће Министарство здравља на свом сајту имати информациони билтен о контроли хране.

Представник Делегације ЕУ у Србији Френ Јамат оценио је да ће нови закон о безбедности хране омогућити Србији лакшу интеграцију у Унију.

Јамат је нагласио да ће и нови концепт рада националне референтне лабораторије, који ће бити утврђен новим законом, омогућити да она буде независно тело, без утицаја политике или лобистичких група, чиме би се лакше спречиле евентуалне неправилности, попут појаве афлатоксина.

Advertisements

Posted on May 14, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: