Потписана Декларација о економској сарадњи

Расим Љајић

БЕОГРАД/АНКАРА – Потпредседник Владе Републике Србије Расим Љајић потписао је данас у Анкари, заједно са министром економије Турске Зафером Чаглајаном и министром за спољну трговину и економске односе Босне и Херцеговине Мирком Шаровићем, Декларацију о економској и трговинској сарадњи, којом је предвиђено продубљивање привредне сарадње три државе у свим областима, повећање обима робне размене и заједничко учешће на тржиштима осталих земаља света.

Како се наводи у саопштењу Љајићевог кабинета, он је истакао да је потписивање Декларације о економској и трговинској сарадњи у Анкари одличан увод за трилатерални састанак председседника Србије, Турске и БиХ, који ће бити одржан сутра, додавши да добри политички односи три земље морају бити пропраћени и адекватном економском сарадњом.

„Политичка трилатерала неће имати свој пун смисао и капацитет, уколико не буде пропраћена конкретним облицима привредне сарадње. Као што знате, постоји одређено неповерење када је у питању политичка трилатерала, али уколико грађани наших земаља буду видели конкретну корист од сарадње Србије, БиХ и Турске, то неповерење ће нестати”, рекао је Љајић, који је министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Потпредседник Владе је након потписивања Декларације додао да је неприродно да Србија и БиХ имају међусобну робну размену која је скоро двоструко већа, него што је размена Турске са две земље појединачно и да се мора радити на повећању унутрашњих капацитета Србије и БиХ, како би била повећана понуда према Турској, али и према другим државама.

„Министар Шаровић и ја смо се договорили да наша заједничка иницијатива не остане само на Турској, већ да пробамо да је проширимо и на Азербејџан и евентално на Руску Федерацију”, казао је Љајић.

Он је навео да да потенцијали за заједнички наступ Србије и БиХ постоје у областима туризма, енергетике, грађевинарства, пољопривреде, прехрамбене индустрије и војно привредне сарадње и да уз помоћ Турске, а захваљујући данас потписаној Декларацији, може доћи и до пробоја на тржишта и других земаља бившег ШСР-а и Африке.

Љајић и Шаровић су се сагласили да је велика ствар за Србију и БиХ што су овакав документ потписали за земљом која је толико економски јака да позајмљује новац Међународном монетарном фонду, а министар за спољну трговину и економске односе БиХ истакао је да Србија, која је трећи спољнотрговински партнер БиХ, и његова држава, у сарадњи са Турском виде велику шансу за раст својих економија.

Министар Чаглајан назвао је данашње потписивање Декларације историјским чином и додао да се Турска радује сваком облику продубљивања привредне сарадње три државе.

Тројица министара су се договорила да следећи трилатерални састанак одрже у Сарајеву, у што скоријој будућности, када ће бити одржан и пословни форум привредника три државе.
Танјуг

Advertisements

Posted on May 14, 2013, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: