Индекси потрошачких цена у Републици Србији, април 2013

Извор: РЗС

Индекси потрошачких цена се дефинишу као мера просечне промене малопродајних цена робе и услуга које се користе за личну потрошњу.

Цене ових производа и услуга у априлу 2013. године, у односу на март 2013. године, у просеку су повећане 0,8%. Потрошачке цене у априлу 2013. године, у односу на исти месец 2012. године, повећане су за 11,4%, док су у односу на децембар 2012. године повећане за 1,9%.

Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње у априлу 2013. године, у односу на претходни месец, највећи раст цена забележен је у групама Храна и безалкохолна пића (2,0%), Рекреација и култура (1,2%), Ресторани и хотели (0,6%), Здравство (0,5%) и Одећа и обућа (0,1%). Пад цена забележен је у групама Транспорт (-0,3%), Намештај, покућство и текуће одржавање стана (-0,2%) и у групама Комуникације и Образовање(за по -0,1%).

Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.
1) Републички завод за статистику од 1999. године не располаже подацима за АП Косово и Метохија, тако да они нису садржани у обухвату података за Републику Србију (укупно).

Advertisements

Posted on May 13, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: