Динкић избрисао порез на други стан

Извор: Б92

Београд – Власници чија друга некретнина вреди више од 50.000 евра неће бити додатно опорезовани, изјавио је Министар финансија Млађан Динкић.

“Ми смо данас на састанку интерном Министарства финансија анализирали ову одредбу, с обзиром да око 750.000 некретнина постоји више него што има домаћинстава у Србији. Наша намера је била да овом мером опорезујемо оне који су богатији, који имају више некретнина у којима не живе. Међутим, данас и претходних дана са пуно људи смо причали и схватили да су неки људи те станове наследили, да је сада криза и да не могу да их продају и да би онда тиме погодили не само оне који су богатији, него и један добар део средње класе која једноставно има некретнине наслеђене од родитеља, а да просто сада није тржишна ситуација да могу да остваре неку нормалну вредност за њих”, каже Динкић.

Према речима министра, ова мера је преузета из модерних европских закона, али очито време за њену примену није сада већ у неким бољим временима.

“Тако да смо Милица Бисић и ја – значи она је писала тај Закон, али уз моју подршку – одлучили да тај члан у овом закону сада избришемо и да идемо без тога са предлогом на Владу и у Скупштину“

Када је реч о предвиђеном изменом Закона о пореском поступку и пореској администрацији, Динкић каже да се прописују строге казне за оне који до 30. јуна не пријаве своју имовину која је вреднија, у другој половини године кренуе оштра контрола, унакрсна процену имовине и прихода и опорезоваће се значајно сви они који су богатији и посебно они где има одступања у вредности имовине и износа прихода.

“Дакле, ако неко има велелепне виле, ако има више некретнина, а нема приходе којима може то доказати, платиће озбиљан порез држави. Дакле, наша намера је да имамо праведнији порески систем и да богатији плаћају више и у том смилслу мера којом ћемо компензирати одустајање од овог додатног пореза на приписани приход од некретнина, биће заправо опорезивање богатијих кроз унакрсну процену имовине и прихода“

Advertisements

Posted on May 8, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: