Губе милијарде, а запошљавају

Извор: Данас

Београд – Предузећа попут Јата, Путева Србије или Београд-пута су последње четири године завршавала са губитком, али их није спречило да запосле нове људе, пише Данас.

И док поједине институције одбијају на конкурсима факултетски образоване жене за посао чистачице под изговором да су преквалификоване, поједина јавна предузећа немају проблем да недовољно квалификоване за одређена радна места запосле, иако фирми не цветају руже.

Можда је најдрастичнији пример, ипак, Србијагас, који је, према подацима из финансијског извештаја на АПР-у, 2009. завршио са 1.053 запослена, да би у децембру 2012. запошљавао 1.710 људи. У исто време Србијагас је успео да од добитка који је био нешто мало мањи од милијарде динара дође до тога да прошлу годину заврши са огромним минусом од чак 35 милијарди динара.

Трагом информације да у овом предузећу на појединим позицијима, између осталих и у информативној служби, ради више људи него што је потребно (на десетине), а да неки од њих немају ни квалификације за тај посао, Данас је покушао да добије одговор на то конкретно питање. Међутим, ни после неколико недеља и више пута поновљени захтев, из Србијагаса није стигао никакав одговор.

У Путевима Србије 2012. годину завршило је 1.318 запослених, 76 људи више него крајем 2009. Обрнуто сразмерно броју запослених растао је губитак који је правило ово предузеће, тако је прошла гоидна завршена у минусу од 7,8 милијарди динара, знатно већем од 1,5 милијарди колико су Путеви били на губитку крајем 2009. У овом предузећу Данасу је речено да у информативној служби није било никаквих промена последњих година и да имају петоро запослених са високом стручном спремом.

Јат има једну од најскромнијих пи-ар служби, с обзиром на то да постоји само један запослени, како кажу, и то са високом стручном спремом. То је донекле у складу са губитком који Јат бележи четврту годину заредом и бројем запослених који се за то време смањио за 265.

Исти проблем са лошим пословањем као Јат има и ЈП Београд-пут, који је прошлу годину завршио са губитком од 760 милиона динара, и за 46 запослених мање. Њихова информативна служба броји пет чланова, међу којима су, како нам је речено у овом предузећу, референт за маркетинг, један уредник по струци дипломирани правник, новинар сарадник, дипломирани дизајнер који обавља дужност стручног сарадника за стандарде визуелног идентитета и шеф службе, иначе дипломирани политиколог за новинарство и комуникологију. Број запослених у овој служби, како нам је речено у Београд-путу, није мењан у последње четири године.

Једна од бројнијих информативних служби (свакако не бројнија од оне у Србијагасу) јесте она коју има Градска чистоћа. У овом београдском предузећу има 10 запослених у информативној служби и тај број се, како нам је речено, није мењао у последње време.

“Сви су распоређени на радним местима према стручној спреми, али и према потреби службе“, наводе у Градској чистоћи. У овај број, напомињу, урачунати су и они који раде у Инфоцентру. Градска чистоћа је од 2009. до 2012. сваку годину завршавала у плусу, а прошлогодишњи је био 21 милион динара. Међутим, број запослених се у том периоду смањио за 40, што донекле има смисла јер је и добитак смањен за готово 780 милиона динара.

Србијашуме су за четири године отпустиле 34 радника, односно толико их је мање било у 2012. у односу на 2009.

„У инфо-служби раде два извршиоца и то главни уредник ревије Шуме, иначе дипломирани економиста и самостални стручни сарадник за интерно информисање, с тим што је запослена тренутно на породиљском одсуству“, каже за Данас Никола Соврлић, извршни директор сектора за маркетинг у овом предузећу. У Предузећу Електромрежа Србије на пословима маркетинга и пи-ара упослено је петоро високообразованих стручњака и један са вишом школом. Кажу да последњих година у овој служби није било отпуштања ни запошљавања. Цела фирма, међутим, има 16 запослених више него у 2009, а једна од ретких је која може да се похвали да је последње четири године завршавала у плусу.

У складу са систематизацијом у служби за односе с јавношћу у београдском Паркинг сервису има петоро запослених. „На пословима комуникације са медијима ангажовано је троје запослених, од чега двоје са високом стручном спремом, а један са средњом“, напомињу у овом предузећу, које је прошлу годину завршило у плусу и са 43 запослена мање него 2009.

Advertisements

Posted on April 30, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: