Tабаковић: Инфлациjа jе под контролом

БEOГРAД – Гувернер Народне банке Србиjе Jоргованка Tабаковић изjавила jе да jе инфлациjа под контролом и да jе у последњих пет месеци просечна месечна стопа инфлациjе износила само 0,1 посто.

“Инфлациjа jе под контролом и до сада предузете мере Народне банке и владе даjу резултате. У последњих пет месеци просечна месечна стопа инфлациjе износила jе само 0,1 посто”, рекла jе Tабаковић у интервjуу за празнични броj “Политике”.

При том, навела jе она, потпуни ефекти владиног програма фискалне консолидациjе тек се очекуjу у наредном периоду, што ће такође позитивно утицати на смањење инфлаторних притисака.
“Уз очекиване позитивне ефекте нове пољопривредне сезоне, то ће омогућити да се инфлациjа врати у циљани оквир, према наjновиjим сагледавањима, и пре краjа године”, одговорила jе гувернер НБС на питање да ли jе реално да буде постигнут годишњи инфлациони циљ од четири, плус-минус 1,5 одсто.

На наводе да подаци показуjу да буџетски дефицит расте и да ће бити већи од планираног, она jе указала да ниjе спорно да свако повећање буџетског дефицита утиче и на повећање инфлаторних притисака и да jе, гледано из угла монетарне политике и одржавања ценовне стабилности, пожељно да дефицит буде што нижи.
“Mеђутим, наша оцена jе да би то повећање (буџетског дефицита) морало да буде знатно да би угрозило очекивања у погледу кретања инфлациjе коjа сам већ изнела, а немам разлога да сумњам да ће влада истраjати на мерама фискалне консолицаиjе”, казала jе Tабаковић.

На констатациjу да су прошле године избори допринели већоj инфлациjи и да ли се то може десити и ове, уколико буде ванредних избора, Tабаковић jе рекла да без обзира на то што не жели да лицитира у погледу евентуалних ванредних избора, мора да каже да jе у потпуности сигурна да би, уколико би се то догодило, овогодишњи избори имали мањи утицаj од прошлогодишњих на економска кретања у земљи.
“Разлог jе jедноставан. Сада jе много извесниjи економски програм владе за разлику од прошле године, када су постоjале броjне недоумице пре свега у погледу фискалне консолидациjе, па се трошило и потрошило као да не постоjи сутра”, рекла jе гувернер НБС.

фото Танјуг, Р.Прелић

Advertisements

Posted on April 30, 2013, in Инфлација. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: