Преваре произвођача: веш машине трају колико и гаранција

Уређаји са много краћим веком употребе, процењују европски стручњаци. Нова машина може да издржи 2.500 прања, телевизор само 20.000 часова, пишу Новости.

Савремена машина за веш почиње да се гаси сама од себе након пет година, модерни телевизор не ради после само 24 месеца, а мобилни телефон последње генерације може да се користи ефективно свега годину дана.

Ово показује најновији извештај Европског потрошачког центра, чији истраживачи тврде да се данашњи производи беле технике или ИТ уређаји намерно праве са краћим роком трајања. Потрошачи су тако принуђени да пазаре нови после свега неколико година.

У извештају “Програмирана дотрајалост, продукт потрошачког друштва” наводе се бројни примери како потрошачи добијају крајњи производ коме се већ унапред зна када може да се баци. Један од случајева су нове машине за веш, које су програмиране тако да издрже 2.000 до 2.500 прања.

Бубањ се све више ради од пластике, а не од инокса, што аутоматски значи да ће цео механизам краће трајати, додаје се у истраживању “Европског потрошачког центра”.

– Дотрајалост производа у Европи је намерно планирана, како би се потрошачи приморали да чешће одлазе у куповину. Најчешће се ради о “функционалној грешци” неког производа.

Када само један део откаже, престаје да ради цела машина за судове, веш или, рецимо, пегла. То се односи и на готово све електричне или електроничке производе – телевизоре, мобилне телефоне, компјутере…

Телевизори су програмирани да раде до 20.000 часова, а најчешћи квар је на кондензатору, напомињу европски истраживачи.

“Ипак, најкритичнија је ситуација са мобилним телефонима и смартовима. Довољно је да се поквари батерија и уређај више не ради. Додатну опрему је након неког времена готово немогуће набавити јер се више и не производи, а за најновије апликације потребан је и најновији модел паметног телефона. Лошији него раније су и штампачи.”

Компаније толико користе потрошачку грозницу у свету да и најскупље машине, аутомобиле, купујемо много лошијег квалитета него раније. Возила се продају са све луђим дизајном, али лошијим и краткотрајнијим моторима.

На црној листи због кратког рока трајања код америчких потрошача је Аппле-ов иПод. Наиме, “ајподови” прве, друге и треће генерације немају одвојиве батерије, па кад батерија након годину и по дана престане да ради – једино решење је куповина новог уређаја. “Епл” је надокнадио штету клијентима и предложио батерије које се мењају.

Европска комисија је казнила седам произвођача телевизора са укупно 1,4 милијарде евра, јер су им се производи кварили одмах након истека гарантног рока. Исти број фирми кажњен је и јер су намештали цене телевизора и на тај начин створили картел. (Ецономy.рс, 30. април 2013.)

Advertisements

Posted on April 30, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: