Држава даје до 160.000 динара за самозапошљавање

Извор: 24сата.рс

Свако ко је незапослен, а налази се на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) има шансу да добије 160.000 динара субвенција за покретање новог посла. Услов је завршена обука за започињање сопственог посла, а захтев се подноси заједно са бизнис планом.

Субвенција се додељује незапосленом лицу у једнократном износу од 160.000 динара, односно 200.000 динара за особе с инвалидитетом. – Овај износ се даје ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва или оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос – кажу за 24 Сата у НСЗ-у.

Најчешћи послови који се могу покренути су, како објашњавају на овој адреси, фризерски и козметички салони, браварске и молерске радње, специјализовани сервиси за поправку, као што су аутомеханичари и поправка кућних апарата. Незапослени су претходних година из ових средстава отварали и књиговодствене агенције, стоматолошке ординације, лабораторије за зубну технику, производили жичане производе и уређаје за осветљавање.

Незапослено лице које оствари право на субвенцију за самозапошљавање у обавези је да обавља пријављену делатност најмање годину дана.

Јавни позив, како објашњавају у Служби, траје до утрошка расположивих средстава, а захтев се подноси тако што се образац преузме са сајта НСЗ-а, попуни и након тога преда филијали у месту у коме је регистрован будући покретач посла.

Предузетници који већ имају искуства у овом послу тврде да је на самом почетку битно водити строгу контролу и праћење трошкова пословања, али и да треба водити рачуна о томе да се сваки прорачун о профитабилности донет у старту веома брзо покаже неисправним.

Право на субвенцију може се остварити и удруживањем више незапослених лица која хоће да оснују привредно друштво.

Уколико се више незапослених лица удружи, у складу са законом, свако лице појединачно подноси захтев за самозапошљавање и остваривање права на субвенцију од 160.000 динара, односно 200.000 динара, у случају када су подносиоци захтева особе с инвалидитетом.

Advertisements

Posted on April 24, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: