Eвро иде на 108 динара?

ЊУJOРK – Kаматне стопе на српске државне обвезнице пале су на готово тромесечни минимум, након што су Београд и Приштина постигли споразум о нормализациjи односа, пише њуjоршка агенциjа Блумберг, док Сосиjете Женерал банка очекуjе да ће вредност српске валуте скочити на 108 динара за евро.

Приноси на српске доларске обвезнице коjе доспеваjу на наплату у септембру 2021. пали су jуче поподне за 0,15 процентних поена на 5,08 одсто, што jе наjнижи ниво од 31. jануара.Поређења ради, приноси на словеначке доларске облигациjе с роком доспећа у 2022. износе 5,86 одсто, додаjе агенциjа.

Eвропска комисиjа jе jуче, на састанку шефова европске дипломатиjе у Луксембургу, препоручила отварање преговора о чланству Србиjе у Eвропскоj униjи, након што су Београд и Приштина постигли споразум о нормализациjи будућих односа. Инвеститори треба да улажу у српске обвезнице, будући да jе постигнути споразум “кредитно позитиван”, навела jе банкарска групациjа Роjал бенк оф Скотланд (РБС).
“Иако jе Србиjа бар пет година далеко од коначног приступања EУ, добар део економских користи од чланства биће остварен током приступних преговора и економских и социjалних реформи коjе иду уз преговоре”, наводе аналитицари РБС.

Kаматне стопе на српске обвезнице пале су са нивоа изнад седам одсто након што jе Србиjа добила статус кандидата за чланство у EУ у марту прошле године. Приноси на хрватске обвезнице су, рецимо, пали за 0,73 процентна поена овог месеца на 4,58 одсто, након што jе Загреб, краjем прошлог месеца, добио коначно одобрење Брисела за улазак у EУ.

Динар jе jуче у jедном тренутку оjачао за 0,5 одсто у односу на евро, да би касниjе поново пао и дан завршио са 0,1 одсто у порасту, са курсом од 111,42 динара за евро.
Банка Сосиjете Женерал jе поновила препоруку да се купуjу динари, због очекивања да ће вредност српске валуте скочити на 108 динара за евро.

фото Д. Петернек, илустрациjа

Advertisements

Posted on April 23, 2013, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: