Симич: Ради се на увођењу jединственог пореског рачуна

20.04.2013 11:34

БEOГРAД – Директор Пореске управе Иван Симич рекао jе да се због поjедностављења услова пословања за привреду ради на томе да се од следеће године уведе само jедан рачун на коjи ће предузећа уплаћивати порезе и доприносе.

Симич jе у изjави Тањугу наjавио да ће предузећа уплаћивати своjе обавезе само на таj jедан рачун, а да ће се затим таj новац делити по сада постоjећим рачунима на доприносе за пензиjе и здравство, порез на доходак и друго.

Ради се и на томе да се уведе само jедан образац за подношење извештаjа, и очекуjе се да би примена свега тога могла да почне од Нове године, додао jе он. Према Симичевим речима, прво ће бити урађен пилот проjекат, односно таj нови начин плаћања и извештавања биће тестиран на неким предузећима да би се видело како функционише, и онда ће кренути пуна примена.

Mинистар финансиjа и привреде Mлађан Динкић наjавио jе раниjе да ће од почетка наредне године привреда уплаћивати порезе и доприносе на само jедан рачун, уместо на садашњих 50, и да ће то значаjно допринети њеном растерећењу.

Динкић jе навео да од 1. октобра ове године креће пилот проjекат за jедан уплатни рачун, а од 1. jануара 2014. године почеће пуна примена тог прописа за све. Kако jе прецизирао, у просеку фирме сада порезе и доприносе уплаћуjу на 50 рачуна, и подносе 20 извештаjа месечно, што ће од почетка наредне године бити замењено jедним рачуном и jедним обрасцем за извештавање.

фото Танјуг, З. Жестић, архива

Advertisements

Posted on April 20, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: