Инфлациjа наредних месеци у распону од 10 до 12 одсто?

БEOГРAД – У неколико наредних месеци, према мишљењу аналитичара Хyпо Aлпе Aдриа банке, инфлациjа ће се по свему судећи кретати у распону од око 10 до 12 одсто међугодишње.

Након тога би релативна стабилност динара, слаба домаћа тражња и ефекат високе базе деловали на успоравање међугодишње инфлациjе до нивоа од око одсто на краjу 2013, истиче Истраживачки тим Хyпо банке, у анализи достављеноj Танјугу.

Инфлациjа jе и у марту наставила успоравање, коjе jе започето у новембру 2012. Цене су током марта стагнирале, па jе годишња инфлациjа у том месецу достигла 11,2 процената, што jе за 1,2 процентних поена мање него у фебруару.

У међувремену, Mинистарство финансиjа и привреде данас нуди на аукциjи двогодишње трезорске записе у вредности 4,6 милиjарди динара, а сутра петогодишње хартиjе (деноминоване у еврима), у вредности 50 милиона евра.

Портфолио приливи од нерезидената кроз ове аукциjе ће, могуће, пружити подршку вредности динара, кога тренутно такође подупире и релативно висока монетарна рестриктивност Народне банке Србиjе (НБС) и постепено побољшавање у трендовима у спољнотрговинскоj размени.

Advertisements

Posted on April 15, 2013, in Инфлација. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: