Грађевинари оснивају своју комору (видео)

15. 04. 2013. | Танјуг

Грађевинари у Србији идуће седмице оснивају своју грађевинско – индустријску комору, и промовисати је на Међународном сајму грађевине од 16. Априла до 20. Априла у Београду, изјавио је бивши секретар Одбора за грађевинарство у Привредној комори Србије Горан Родић. Он је рекао да грађевинари морају сами да се организују у циљу решавања многобројних проблема у тој привредној грани.

Грађевинци ће, како је рекао, кроз ту институцију артикулисати своје проблеме и бити равноправан партнер Влади Србије, са којом ће заједнички радити на спречавању пропадања грађевинарства.

“Због овако тешке ситуације грађевинци морају да се самоорганизују да би могли да реше своје проблеме”, нагласио је Родић.

Идеја о оснивању грађевинско – индустријске комора постоји, према његовим речима, још од конгреса грађевинара у Врњачкој Бањи пре пет година. Он је казао да ће комору чинити искључиво еснаф. Очекује, додао је, да ће држава дати пуну подршку тој организацији.

“То ће бити скуп људи који знају посао и имају визију, који су дуго радили по свету и могу да допринесу решавању овако тешке ситуације за српске грађевинаре”, навео је Родић.

Он је казао да су многи потенцијални инвеститори из Немачке, Француске и других земаља западне Европе, али и земаља Блиског истока питали грађевинце у Србији зашто се сами не организују по угледу на еснафске коморе у Европи. Страни инвеститори, према његовим речима, тврде да су такве коморе од изузетног значаја за привреду и државе.

Родић је казао да ће Србија ускоро добити једну такву комору, која ће издавати и одузимати дозволе за рад, лиценцирати фирме и имати велика јавна овлашћења, која ће се давати правим стручњацима, а не недовољно упућеним службеницима.

Advertisements

Posted on April 15, 2013, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: