Киоск и до 40. 000 евра! – Стари град (Београд)

Б. ЦАРАНОВИЋ | 14. Април 2013.

Расписан конкурс за закуп 15 локација за постављање монтажних објеката у Старом граду. Заинтересовани закупци тврде да су цене нереално високе.

ОПШТИНА Стари град расписала је конкурс за закуп 15 локација за постављање киосака, јавно надметање биће одржано 18. Априла, а рок за постављање је годину дана. Међутим, заинтересовани закупци кажу да су почетне цене папрене и нереално високе. За четири локације стартна цена је око 100.000 динара месечно, па произилази да се три квадрата корисног простора издају по цени од 300 евра по квадрату!

Међу понуђеним локацијама најскупље су на Обилићевом венцу, код гараже, у Призренској улици, преко пута хотела “Балкан”, на Теразијама испред “Балкана” и у Џорџа Вашингтона, испред пијаце “Скадарлија”. На ова четири места почетне цене за годишњи закуп су милион и 1,2 милиона динара. На конкурсу од прошле године за тезге и сталке на Теразијама и у Кнез Михаиловој цене су биле и до 3,9 милиона динара! На претходном конкурсу из 2010. Најскупље је плаћено постављање киоска на углу Кнез Михаилове и Чика Љубине, чак 4,25 милиона динара.

– Цене су нереално високе – чули смо од једног закупца киоска у овој општини. – Чини се да они који одређују почетне цене уопште нису свесни тржишта и да није могуће опстати са толиким киријама. То води повећању сиве економије и повратак у деведесете, продају цигарета на црном тржишту, јер је закуп прескуп. Реална цена закупа креће се око 7.000 динара, односно 20 евра по квадрату. Позитиван пример је једино општина Палилула, која ова правила примењује. Нови Београд и Стари град претерују за ценама најма.

ОПШТИНА: ОВО СУ ЕЛИТНЕ ЛОКАЦИЈЕ

ИЗ општине Стари град кажу да се локације на Палилули не могу поредити са онима у Старом граду. Нарочито на Теразијама и у Кнез Михаиловој улици.

Закупци су били незадовољни и самим локацијама, јер су места која су добро “ишла”, замењена другим. У Старом граду кажу да је план постављања киосака као и одабир локација у рукама – града Београда.

НА ПЕТ МЕСТА ПО 300.000 ДИНАРА
МЕЂУ локацијама које су понуђене на конкурсу са годишњом почетном ценом од 500.000 динара су у Улици краља Милана 10а, по два у Булевару деспота Стефана и у Улици цара Душана. За место у Улици Високог Стевана “борба” почиње од 600.000 динара, а на још пет локација од 300.000 динара – Улица Џорџа Вашингтона, код школе “Вук Караџић”, Француска 59, улица Високог Стевана 35, и код школе “Браћа Барух”.

Advertisements

Posted on April 15, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: