ПKС: Привреди одговара флуктуираjући девизни курс

БEOГРAД – Привреди Србиjе наjвише одговара флуктуираjући девизни курс са малим осцилациjама, стабилан и предвидив на дужи рок, док фиксни курс не би био добро решење, мишљење jе секретара Oдбора Привредне коморе Србиjе (ПKС) за банкарство и осигурање Браниславе Жуњић.

Kако jе обjаснила, стабилан курс не значи фиксни девизни курс, већ руковођени флуктуираjући, уз повремене интервенциjе Народне банке Србиjе.
“Mи смо можда ближи неком пузаjућем девизном курсу, коjи подразумева jедан узан коридор дозвољене осцилациjе плус – минус 0,5 одсто”, рекла jе Жуњић за Танјуг.

Стабилан и предвидив курс, од jедне до 10 година, врло jе битан за планирање пословања и инвестициjе, док привредницима уопште не одговараjу осцилациjе, додала jе она.
“Важно jе да се краjем године, што jе била дугогодишња пракса, не дешаваjу нагле депресиjациjе и слабљење динара jер то утиче на финансиjски резултат, на губитке кроз курсне разлике, на слабљење бонитета пред банкама. Прошле године први пут нисмо имали нагло слабљење динара”, напоменула jе Жуњић.

Oна jе казала да jе прави изазов пред Владом Србиjе да дугорочно обезбеди спровођење реформи и подстиче приливе девиза из директних страних инвестициjа, као и извоз jер jедино здрава економиjа може да обезбеди стабилан курс на дуги рок.

Жуњић тврди да фиксни курс, у условима у коjима се налази привреда Србиjе, ниjе наjбоље решење jер смо европски рекордери у инфлациjи и имамо “знатан ниво буџетске неравнотеже”.

фиксни курс би, како jе указала, можда, одговарао неким великим и повлашћеним увозницима коjи би имали привилегован положаj и по том курсу могли да набављаjу девизе.

Према њеним речима, вођење политике фиксног девизног курса захтева много веће трошкове, а његово увођење отворило би неколико питања како што су ниво фиксирања и да ли имамо довољне девизне резерве да бранимо такав курс.

Укупне девизне резерве Србиjе су око 12 милиjарди евра, укључуjући и банкарске девизне резерве, али то нису све слободна средства.
“Има пуно земаља коjе имаjу валутне одборе и неку врсту фиксног курса, али у тим земљама инфлациjа се креће до шест, седам одсто и привредна структура jе другачиjа него у Србиjи. Mноге земље у транзициjи су имале, у jедном периоду фиксни курс, али и високе стопе раста, што код нас ниjе случаj”, обjаснила jе Жуњић.

фото Танјуг, С. Радовановић

Advertisements

Posted on April 13, 2013, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: