Шта је ПаyПал?

Извор: Б92

Београд – Систем компаније ПаyПал је данас почео да ради у Србији и већ су почеле да се обављају прве трансакције.

Већ први дан су реакције збркане, има оних који су једва дочекали његов долазак, али и оних неповерљивих. Није се узалуд писало да се Срби плаше интернета. Узрок страха је можда незнање. Шта је уопште ПаyПал?

Систем за електронско плаћање ПаyПал је основан 1998. Године, а од 2002. Године је припада корпорацији И – беј (НАСДАЉ: ЕБАY). Седиште ПаyПал је у Сан Хозеу, у Калифорнији, а међународно седиште компаније смештено је у Сингапуру.

Систем ПаyПал је у Европи доступан од 2004. Године. Омогућава електронско пословање и трговину преко интернета.

ПаyПал је бржи и безбеднији начин за плаћање и примање новца онлајн, путем мобилних уређаја и у радњама. Сервис омогућава људима да пошаљу новац без дељења финансијских инфомација са другима, уз флексибилност плаћања при коришћењу банковних рачуна, кредитних картица или уз промотивно финансирање, кажу из те компаније.

Са више од 123 милиона активних налога на 190 тржишта и 25 валута широм света, систем ПаyПал поспешује глобалну е – трговину.

Систем помаже и глобалну е – трговину, од малих специјализованих бутика до водећих онлајн комапнија као што је И – беј. Шта ово значи за потрошаче у Србији? Од данас, они ће моћи виртуелно да купе готово сваки бренд или сервис који прима ПаyПал. Од модних детаља из Италије и Француске до беле технике из Сједињених Америчких Држава или Азије. Осим куповине физичких производа, систем такође омогућава куповину дигиталних производа, укључујући музику, филмове, игрице и путовања.

Од данас је омогућено плаћање и слање новца за физичка лица, а међу следећим услугама које ће бити омогућена јесте и услуга примања новца. Овакво систематско омогућавање услуга је стандардна пракса компаније на готово свим новим тржиштима и на тај начин компанија одржава већ познати квалитет и безбедност сервиса.

Како бисте отворили налог, потребно је само да имате адресу е – поште. Извор финансирања вашег налога може бити виза или мастеркард кредитна или дебитна картица или инстант трансфером са вашег банковног рачуна.

Процес пријављивања траје само пар минута. С компанијом ПаyПал, купци не морају да прекуцавају или преписују податке о купцу и њиховом рачуну, адресе слања или трансакције више пута – процедура плаћања сведена је на свега неколико кликова. Можете сазнати више на http://www.paypal.com
Министар трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је у првој фази грађанима омогућена куповина и слање новца и да је то пракса која важи за све земље у којима та компанија послује.

У другој фази, како је рекао Љајић, биће омогућено плаћање за правна лица и пријем новца из иностранства, а и то се очекује ускоро. Љајић је захвалио Министарству финансија, Народној банци и другим државним институцијама које су омогућиле промену прописа како би компанија “Пеј – пал” могла да почне да ради у Србији.

Он је рекао да ће грађани у првој фази имати директну корист због појачане конкуренције, због које ће домаћи произвођачи бити принуђени да коригују цене.

Према његовим речима, други ефекат ће бити корист и за привреду Србије.

Љајић је казао да, осим приступа физичкој роби, систем компаније “ПаyПал” пружа приступ и дигиталним садржајима, односно музици, филмовима и игрицама за децу.

Advertisements

Posted on April 11, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: