Позив банкама за финансирање малих предузећа

БEOГРAД – Mинистарство финансиjа и привреде расписало jе данас jавни позив за учешће пословних банака у реализациjи Програма подршке малим предузећима у набавци опреме у 2013. години.

Mинистарство додељуjе бесповратна средства малим предузећима, предузетницима и задругама за набавку производне опреме и машина са циљем олакшавања финансирања набавке производне опреме и jачања њихове конкурентности. Бесповратна средства ће предузећима бити обезбеђена у склопу кредита одобреног од партнерске банке изабране на основу овог позива.

Укупна средства за реализациjу програма износе 100 милиона динара, а привредни субjекти могу остварити право на доделу бесповартних средстава у износу до 25 одсто вредности инвестициjе. Износ одобрене бесповратне помоћи не може бити мањи од 250.000 динара, нити већи од 2,5 милиона. Mинимална сопствена средства фирме коjа подноси захтев износе пет одсто од укупне инвестициjе, док ће остатак бити обезбеђен из кредита пословне банке. Mинимални рок за отплату тог кредита jе 18 месеци.

Средства опредељена програмом намењена су за суфинансирање набавке опреме и то нове производне опреме или машина, половне опреме и машина, не стариjих од пет година, или нових делова, специjализованих алата за машине или других капиталних добара коjа ће се користити како би се ставиле у погон неискоришћене машине и опрема коjе производе размењива добра.

Рок за подношење приjава jе 19. април, а министарство ће дати предност понудама коjе предвиђаjу залогу над купљеном опремом у односу на понуде коjе предвиђаjу друге врсте колатерала.

фото Танјуг, илустрациjа

Advertisements

Posted on April 11, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: