Фирмама све комуналије скупље

Извор: новости. Нет

Рачуни за комуналне услуге, које плаћа привреда и даље су и до три пута већи у односу на грађане, иако је ступио на снагу закон да цена мора бити јединствена. Зато је Министарство грађевинарства и урбанизма започело контролу локалних самоуправа. Оне које још нису изједнаначиле цене услуга добиће рок да измене ценовнике. Надлежни верују да ће тај посао бити завршен у року од три месеца. Први на удару Републичке комуналне инспекције били су Ниш и Врање.

“Закон јасно каже да не треба да постоји разлика у ценама између различитих категорија потрошача, осим ако трошкови пружања услуге нису заиста већи”, објашњава Александра Дамњановић, помоћник министра грађевине и урбанизма.

Закон, међутим, већина локалних самоуправа не поштује. Цене се разликују од један и по до чак три пута. Недавно је формирана Републичка инспекција и кренула је у контролу. Локалне самоуправе ће бити најпре опоменуте и имаће рок да ускладе своје одлуке.

У пракси предузећа у Србији данас плаћају скупље испоруку гаса, одношење смећа, паркирање, па и сваку чашу воде. До недавно су плаћале више и грејање. Анализа Министарства регионалног развоја је открила да су топли радијатори у фирмама до шест пута скупљи него у породичним кућама. Одмах је реаговало Министрство енергетике, па је уредбом прецизиран о да привреда грејање може да плаћа највише 50 одсто скупље од домаћинстава.

“Односи цена су различити од града до града, од општине до општине”, каже Драгољуб Рајић, директор Уније послодаваца. Испорука воде за привреду је скупља од 50, па до 145 одсто. Фирме испоруку гаса плаћају до чак 412 одсто више од грађана. Највећа је разлика у појединим војвођанским општинама и градовима. Одношење смећа је скупље од 24 до 327 одсто. Посебан проблем је што многе фирме имају уговоре о рециклажи са другим предузећима. Већину отпада одвозе на рециклажу, а истовремено плаћају астрономске износе за одношење смећа које се зарачунава по метру квадратном простора. Паркинг простор је од 50 до 212 одсто скупљи за привреду, каже Рајић.

Advertisements

Posted on April 8, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: