Руси праве паштете у “Чоки”

Инвестициони фонд улаже 14 мил ЕУР у Индустрију меса
Извор: Дневник

Некадашњи гигант месне индустрије и главни ослонац развоја општине Чока, Индустрија меса “Чока”, у чијим погонима тренутно нема производње, после ликвидације и неколико неуспешних покушаја покретања производње, по свему судећи добија новог власника. Директор фирме “Голија имплеџ плус сегонд” из Врбаса Бранко Милошевић, која је власник већег дела фабрике и преостали део ликвидиране ИМ “Чока” користи у закуп, саопштио је да су у Чоки 30. Марта боравили представници једног инвестиционог фонда из Русије с намером да преузму фабрику и покрену производњу, као и да је потписан уговор којим Руси постају власници већинског дела фабрике.

Име инвестиционог фонда из Русије с којим је уговор потписан по договору с партнерима Милошевић још није у могућности да саопшти док се он не ратификује и достави банкарска гаранција да би био валидан и започела његова примена. Милошевић најављује да је потписаним уговором предвиђено да Руси као већински власници преузму обавезу неисплаћених зарада и за почетак запосле 150 радника, те да ће фабрика започети да ради 15. Маја ове године.

Уговором је предвиђено да Руси, као већински власници, у фабрику уложе 14 мил ЕУР који би се користили за откуп дуговања, инвестирање у опрему и механизацију и за обртна средства. У почетку би се производиле само паштете у конзервама тежине 200 грама које би се све пласирале на руско тржиште. Милошевић каже да представници конзорцијума траже да се фабрици врати стари назив Индустрија меса “Чока” и да сви производи буду са некадашњим брендом “Чока”.

Милошевић уверава да је у питању поуздан партнер који доласаком у Чоку жели да покрене производњу у Индустрији меса у чијем кругу би изградили постројење за производњу биоелектричне енергије коришћењем конфиската, чија снага би била два мегавата. Обухваћено би било и организовање производње с 2. 000 коопераната ради обезбеђења сировина за производњу, а за њихове потребе планира се изградња силоса и фабрике сточне хране.

Први контакти с представницима инвестиционог фонда из Русије успостављени су почетком марта ове године, потом је стигло писмо о намерама, а у суботу, када је потписан уговор, нове газде су обишле фабрику и увериле се у то да су погони и опрема спремни за почетак производње конзерви и месних прерађевина, да је хладњача капацитета 5. 000 тона у функцији, као и фарме у оближњем Јазову и неколико великих продајних објеката које су у власништву фабрике.

Advertisements

Posted on April 4, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: