Потписани уговори о испоруци руског гаса Србији до 2021. Године

Извор: Тањуг ен де

Два уговора о испоруци руског гаса Србији до 2021. Године, који ће земљи обезбедити потпуну безбедност у снабдевању и нижу цену гаса у наредних 10 година, потписана су данас у Влади Србије.

Први уговор су потписали председник Управног одбора “Газпром Еџпорт” – а Алексеј Милер и директор “Yугоросгаз” – а Владимир Колдин, а други су потписали Милер, у име “Газпром еџпорт” – а, и генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић. Потписивању су присуствовали амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и министар за природне ресурсе, рударство и просторно планирање Милан Бачевић.

Милер је после потписивања уговора, рекао да ће Србија, захваљујући дугорочном уговору до 2021. Године, добијати гас по преференцијалним ценама, које су 13% ниже од ранијих. Он је истакао да је Србија стратешки партнер Русије у енергетици, о чему сведочи тај уговор, али и доста успешно реализованих пројеката у претходном периоду, међу којима су сарадња на подземном скалдишту гаса “Банатски двор”, у “Нафтној индустрији Србије” и на Јужном току.

– Имамо и веома крупне планове за будућност – поручио је Милер и навео да је у плану изградња гасних централа у Србији, које ће добијати гас по преференцијалним условима и из којих ће се струја производити по нижим ценама од садашњих.

Он је најавио да ће гас Јужним током доћи до бугарске обале у децембру 2015. Године, а да ће испоруке гаса Србији Јужним током почети 2016.

Обим гаса који ће протицати Јужним током, већи је од оног који је предвиђен дугорочним уговором, којим је предвиђена испорука Србији од 1, 5 милијарди кубика годишње, а у оквиру Јужног тока 3, 9 милијарди.

Милер је истакао да ће Србија тим уговором добити ниже цене гаса и сигурност снабдевања у дугом периоду, што је најбољи одговор онима који су се питали да ли и зашто Србија потписује уговоре са “Газпром” – ом и који су истицали да је боље да Србија купује гас на спот тржишту.

– Шта би ти људи сада рекли и како би објаснили српској јавности, када данас гас на спот тржишту кошта 800 УСД за 1. 000 кубних метара – запитао се он.

Advertisements

Posted on April 4, 2013, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: