Представљена кредитна линија ЕБРД од 30 мил ЕУР за мала и средња предузећа

Извор: Танјуг

Представницима малих и средњих предузећа и предузетника данас је у Привредној комори Србије представљен пројекат Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за одобравање дугорочних инвестиционих кредита у повећању конкурентности.

Ради се о кредитној линији од 30 мил ЕУР, коју заједно са подстицајном донацијом ЕУ у висини од 10 до 20%, обезбеђује ЕБРД.

Пројекат подстицања развоја приватног сектора за западни Балкан (WeBPSSF) подразумева одобравање кредита преко три комерцијалне банке у Србији – УниЦредит, Банке Интеса и Социете Генерале банке.

Како је навела финансијски експерт пројекта Љиљана Брдаревић, кредити су намењени искључиво за улагања у основна средства, а не у обртни капитал или рефинансирање, са циљем унапређења квалитета и сигурности производа, безбедности на раду и заштите животне средине.

Брдаревић је објаснила да се ради о кредитима у висини од 100.000 до 1 мил ЕУР, рок кредита предузећа уговарају са банком, и може бити максимално до шест година, а висина камате зависи од процењене кредитне способности предузећа, и, према њеним речима, услови су изузетно повољни.

Предузећима је обезбеђена бесплатна техничка помоћ водећих међународних и локалних стручњака, брза и ефикасна припрема пројеката и обрада кредитног захтева, а за сваки успешно реализован пројекат обезбеђена је донација од 10 до 20% кредита, зависно од врсте пројекта, додала је она.

Брдаревић је истакла да корисници кредита не могу бити коцкарнице, предузећа која се баве прометом некретнина, банкарством, осигурањем, финансијским посредовањем, производњом и продајом дувана, алкохолних пића, оружја.

Прихватљиве инвестиције су у индустријске објекте, опрему, софтвере, побољшање система управљања предузећем и сва побољшања у циљу поштовања директива ЕУ у области заштите животне средине, безбедности и здравља на раду и квалитета и сигурности производа, напоменула је она.

Потпредседница ПКС Видосава Џагић нагласила је да се пред Србију у новој етапи развоја, односно приближавању ЕУ, постављају нови изазови који значе промену структуре привреде, повећање конкурентности домаће производње, транспарентнији економски систем земље.

Како је навела, велики изазов за предузећа, посебно мала и средња, биће да смање технолошко заостајање, убрзају трансфер технологије и знања, и у областима као што су заштита животне средине, безбедност на раду, због чега је ова кредитна линија ЕБРД посебно значајна.

До краја 2012. Године у оквиру WeBPSSF пројекта укупно је одобрено 13, 5 мил ЕУР кредита за финансирање 22 пројекта. При томе, укупно исплаћена донација ЕУ за четири завршена и позитивно оцењена пројекта износи 434. 171 ЕУР.

Advertisements

Posted on April 4, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: