Гувернерка НБС отвара расправу о фиксном курсу динара

Извор: Блиц


Јоргованка Табаковић

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић организоваће наредних дана затворену расправу о томе треба ли Србији фиксни или пливајући курс, сазнаје “Блиц”. На тај скуп биће позвани представници струке, али и привредници и банкари. Припреме су у току, а у њих је укључен и Извршни одбор НБС.

Како сазнаје “Блиц”, отворену дискусију о политици курса гувернерка је обећала учесницима Бизнис форума на Копаонику током панела на ком се повела изузетно оштра расправа о томе води ли централна банка циљаног курса или не.

Заступници идеје о неопходности увођења фиксног курса тврде да са оваквом политиком курса губи привреда која своје књиге евидентира у еврима, али и сви они који штеде и да нам је валута већ годинама прецењена.

– У околностима када постоји инфлација курс мора да расте, само је дилема до ког износа. Питање је, међутим, да ли НБС жели или не да стабилизује курс. Она би могла да води политику циљаног курса. Они кажу да је не воде, да само хоће да стабилизују курс, али та стабилизација иде тако да динар непрекидно расте – каже проф. Мирољуб Лабус, који верује да НБС мора или да фиксира курс или да уведе евро.

С друге стране, проф. Небојша Савић, председник Извршног одбора НБС, каже за “Блиц” да не верује да је Србији потребан фиксан курс, али да је спреман да с онима који другачије мисле разговара.

– Сматрам да Србија има модерну монетарну политику са циљаном инфлацијом. Курс је заправо цена једне робе и подлеже свих законима тржишта. Значи, цена домаће валуте је нижа ако је више има, и обратно. Сигуран сам да главни циљ НБС мора да остане стабилност цена и борба против непристојно високе инфлације. Подсетићу, цене на мало су у последњих годину дана расле преко 12% и по томе смо рекордери у Европи. После нас су неке земље у региону које бележе инфлацију од шест до седам одсто. Морамо се озбиљније бавити овим трендом и трудити се да инфлацију сведемо у циљане оквире 4, 5 плус – минус 0, 5%. То можемо само покретањем структурних реформи које би учиниле да смањимо ниво инфлације на онај које имају озбиљне државе – закључује др Савић.

Advertisements

Posted on April 4, 2013, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: