Професор из Крагујевца номинован за Нобелову награду

Извор: Тањуг ен

Миодраг Ловрић

Професор статистике на Економском факултету Универзитета у Крагујевцу Миодраг Ловрић номинован је за Ноболеву награду за мир за 2013. Годину, а поред њега у конкуренцији за ту награду су још двојица професора из Индије и Сједињених Америчких Држава.

У изјави Танјугу професор Ловрић је рекао да је номинован због израде “Међународне енциклопедије статистичких наука”.

– За Нобелову награду за мир предложили су ме ректор једног универзитета из САД, неколико сенатора из Мичигена, ректор универзитета у Хајдерабаду у Индији, двојица декана из социјалних наука, такође из Индије – рекао је Ловрић.

Објашњавајући да се Нобелова награда за мир додељује првенствено за допринос повезивању и братству народа света, Ловрић је навео “да је сјединио 620 најпознатија аутора из 105 земаља на једиснтвеном пројекту и изради Међународне енциклопедије статистичких наука”.

Према његовим речима, “енциклопедија у ствари шири братство међу народима читавог света, без обзира на њихову веру, нацију, културу и економски статус. Укључени су народи са свих шест континената, а на пројекту је радило и неколико Нобеловца”.

Ловрић, као професор Универзитета у Београду, предавао је својевремено у Аустралији, одакле је дошао да статистику предаје на Економском факултету у Крагујевцу.

Ловрић је, и пре две године, кандидован за Нобелову награду за мир, када је предложен од стране председника Републике Српске Милорада Додика и шест министарстава Републике Србије, председника председништва БиХ и једног ректора из Србије и универзитетског професора из Шпаније.

Advertisements

Posted on April 4, 2013, in Занимљивости. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: