Привреди спремају нове намете

Савез рачуновођа, рачуноводствене агенције и привреда против нових закона. Нова регулатива: српски бизнис ће коштати до 25 милиона евра годишње.


ПРИВРЕДА би ускоро могла да се суочи са новим наметима. Пред Владом Србије ће се наћи предлози два закона – о ревизији и рачуноводству који предвиђају да око 240.000 микро предузећа, предузетника, удружења и спортских организација убудуће не користе Међународне стандарде у финансијском извештавању. С друге стране, повећаће се број предузећа која ће морати да ангажују ревизоре, па су први прорачуни да ће нова законска решења српски бизнис коштати између 20 и 25 милиона евра годишње.

Савез рачуновођа и ревизора Србије, Удржење пружалаца рачуноводствених услуга и Унија послодаваца послали су у уторак министру финансија Млађану Динкићу, али и председнику Томиславу Никлићу, премијеру Ивици Дачићу и другим надлежнима захтев да се нацрти два предложена закона повуку из процедуре и измене. Од оваквих решења, како кажу, вајде ће имати само ревизорске куће и тумачи закона.

– Од једног закона се праве два, а решења су лошија од постојећих – упозорио је Перо Шкобић, генерални секретар Савеза рачуновођа Србије. – Обвезници ревизије су током 2001. Године ревизорским кућама дали укупно 42 милиона евра. То је 800.000 евра по предузећу. Није спорно да велике компаније морају да ангажују ревизоре, али зашто се то прописује и средњим предузећима, у којима власништво није одвојено од менаџмента.

На терет малих и микро предузећа и предузетника, пашће прелазак са међународних стандарда на правилник, који ће саставити Министрство финансија. То значи нове обрасце, нове софтвере и обуку. Рачуновође упозоравају да је напуштање међународне праксе и лош сингнал инвеститорима.

– Ако ови закони буду усвојени, биће анулирани ефекти укидања парафискалних намета – рекао је Драгољуб Рајић, директор Уније послодаваца. – То оптерећење ће бити величине од 5.000 до 7.000 радних места годишње. Оваква законска решења су очигледно у интересу одређeних група. Финансијско извештавaње је важно, и ако је оно мимо међународних стандарда, инвеститори ће избегавати Србију.

Advertisements

Posted on April 3, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: