БСК први у свету производи ваздушни берач јагодастог воћа

Марко Кокановић прима признање “Ауреа”

“КОКАН” мења 60 радника – Обреновачки БСК први у свету производи ваздушни берач јагодастог воћа
Извор: еКапија

Већ од следеће године, осим нашим воћем и девизом да нико нема као што Србија имаде, моћи ћемо да се похвалимо и технологијом његовог брања. Јер, до тада ће компанија БСК из Обреновца почети комерцијалну производњу “КОКАНА 500С”, ваздушног берача јагодастог воћа, који дневно замењује 60 радника.

“КОКАН 500С” поседује јединствену, иновативну технологију ваздушног брања која, опонашајући олују, опструјава родне гране биљке прекидним ваздухом контролисане брзине и на природан начин, без физичког контакта са самом биљком, врши брање само технолошки зрелих плодова без оштећења.

Технологија ваздушног брања је активно развијана од 2002. Године и потврђена брањем малина, купина и боровница на плантажама у Ариљу, Брусу, Дуваништу и Мајуру (Шабац) , Ђурђеву (Војводина) , као и у иностранству на плантажама малине у Чилеу, у околини Сантјага.

Генерални директор предузећа БСК, Марко Кокановић каже за “еКапију” да већ сада добијају упит за поруџбине, а комерцијализација ће само сачекати да “испоштују до краја пројекат, у смислу да заврше са свим испитивањима и у радионици и на терену, како касније не би дошло до проблема у самој експлоатацији”.

– Већ од следеће године планирамо да кренемо са првим испорукама. У овом тренутку, сопственим капацитетима можемо да произведемо 20 берача годишње, с тим што већ бирамо локацију за производну халу где ћемо у наредних 2 – 3 године изградити један модеран погон за даље потребе.

У међувремену БСК користи капацитете својих подизвођача. Ова обреновачка компанија има подизвођаче у неколико градова у Србији. То су фирме које се баве металопрерађивањем, израдом конструкција, одређених делова, транспортера итд. У наредном периоду планирају да ангажују још сарадника, тако да би се производни капацитети “КОКАНА” могли дуплирати.

Коме треба “КОКАН”?

Примање награде

“КОКАН 500С” мења 60 радника дневно, а анализе компаније БСК су показале да би произвођачи решењем проблема недостатка радне снаге и трошкова бербе засаде увећали за најмање 50%.

Цена берача износи 45.000 ЕУР а период повраћаја инвестиције посматрајући крајњег корисника је краћи од 2 године.

Генерални директор БСК – а каже да су им прва циљна група пољопривредна газдинства која имају веће засаде малине, купине и боровнице. Кад каже већа, Кокановић мисли на земљишта већа од 2 – 2, 5 хектара. Затим, циљна група су им и прерађивачи воћа који су кренули у сопствену производњу и који за своје потребе желе да обезбеде базу сировина.

– Мислимо да ће они бити и најозбиљнији купци јер имају веће засаде и технолошки су образованији, будући да већ сада примењују новије технологије и механизацију у производњи – каже саговорник еКапије.

Аргентинци, Чилеанци, Хрвати.. Већ заинтересовани

Он додаје да је циљ компаније да у сваком региону, за почетак у Србији, прода минимум 1 берач, јер су пољопривредни произвођачи конзервативни тип потрошача и прихватају новине само када неко то већ примењује. Због тога су спремни и да стимулишу произвођаче за куповину берача на кредит или лизинг.

С обзиром на то да овакав принцип брања није познат у свету и да је у питању јединствена технологија ваздушног брања, која је базично развијена, за куповину “КОКАНА” већ има доста заинтересованих из иностранства.

– Добијали смо захтеве из Чилеа, Аргентине, Француске, Британије, Пољске, из региона (Хрватске, Бугарске…). Они препознају предност технологије, предност безконтактног брања, чиме се избегава оштећење и плода и биљке, што је посебно битно ако су те фирме окренуте ка конзумном тржишту.

Компанија БСК је развојно – производни центар, а поред ове, имају још неколико иновација.

– Неке од тих иновација смо комерцијализовали и на тај начин обезбеђујемо средства за развој “КОКАНА”. Ми производимо индустријске усисиваче великих капацитета, којим покривамо чишћење термоенергетских постројења, пре свега електрана у Србији и у региону (Босна и Црна Гора) – каже Кокановић.

Осим сопственим изворима, развој овог берача, финансиран је и уз подршку Фонда за иновациону делатност.

Иновативност, финансијски потенцијал и друштвену корисност новог авиона препознала је и “еКапија”, а жири овогодишње награде “Ауреа” доделио је фирми БСК специјално признање за иновативност.

Advertisements

Posted on April 2, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: