Курс евра се креће ка 120 динара?


Извор: Синтеза Инвест Гроуп

Слабљење динара је неминовно и све су веће шансе, уколико се не позабавимо економијом, да у наредном периоду достигне свој реалан ниво од 120 динара – сматра економиста Иван Николић.

Хроничну глад за девизама на тржишту не може да умири сама Народна банка Србије, чак ни свакодневним интервенцијама, а у њеној каси све је мање новца за то. Предходних дана притисак на слабљење динара на девизном тржишту је повећан, и централна банка је у последња три радна дана интервенисала са 140 мил ЕУР, преноси “Синтеза Инвест Гроуп”.

Биће неопходно да се спроведу резови и остваре уштеде у јавном сектору, као и да се крене у структурне реформе које претходне владе нису успеле да изведу. Стање је алармантно, а будућа влада ће морати да повећа привредни раст користећи сва средства, која су у овом случају легитимна, наведено је на порталу “Синтеза Инвест Гроуп”.

Домаће девизно тржиште на коме се формира ниво курса је “плитко” и свака већа потражња или продаја девиза га одмах пољуља. Промет на међубанкарском девизном тржишту је све мањи, од јануара до маја кретао се од 2, 3 мил ЕУР до 182 мил ЕУР дневно. Ако се упореди месечна трговина, види се да је прошлог месеца била мања за 200, 8 мил ЕУР, у односу на март, када је достизала више од 1, 1 млрд ЕУР.

Динар је данас ослабио према евру за 0, 1% и званични средњи курс је 111, 8225 динара за један евро.

Динар је јачи за 1, 7% него на почетку ове године, а 0, 3% слабији него пре месец дана. Динар је ове године био најслабији 12. Марта када је евро коштао 112, 3698 динара, а најјачи 21. Фебруара када је евро коштао 111, 1356 динара.

Централна банка је ове године на међубанкарском девизном тржисту купила укупно 10 мил ЕУР да би ублажила колебање курса.

Advertisements

Posted on March 30, 2013, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: