Предузетници: Само кафићи опстају

Према подацима Агенције за привредне регистре, ове године предузетници чешће затварају своје радње, него што се оснивају нове. Најчешће катанац добијају трговинске радње.

ОД почетка године предузетници чешће стављају катанац на своје радње, него што оснивају нове. Подаци Агенције за привредне регистре показују да је у прва два месеца ове године основано 5. 200 нових радњи, али је, истовремено, угашено чак 6. 921.

У поређењу са истим периодом прошле године, сада је готово хиљаду предузетника више одустало од бављења сопственим бизнисом. Подаци АПР показују да су се најчешће затварале неспецијализоване трговинске радње, које продају претежно храну, пиће и дуван. Следе ресторани, па таксисти…

Судећи према делатностима за које су регистроване радње отворене од почетка године, грађани Србије процењују да је овде најисплативије бавити се припремањем и послуживањем пића, као и угоститељством. Одмах потом је трговина на мало текстилом, одећом и обућом, али на тезгама и пијацама, а тек потом у продавницама.

За разлику од предузетника, власници предузећа мање су одустајали од започетог посла: у јануару и фебруару је основано 1. 509 фирми, а угашено свега 440. Међутим, овде је незахвално поредити податке о брисаним предузећима у истом периоду лане, када их је нестало готово троструко више. Тада је још, наиме, важило правило да фирме у непрекидној блокади годину дана подлежу аутоматском стечају, што је у међувремену укинуто.

Према извештају Светске банке о условима пословања у Србији је за оснивање предузећа потребно испунити укупно шест процедура, што све укупно траје 12 дана. Од фебруара прошле године предузеће може да се оснује са свега 100 динара оснивачког капитала, који чек не мора ни да буде уплаћен пре регистрације у АПР.

АКО већ постоји регистрована фирма одређеног имена, било где у Србији, немогуће је регистровати радњу и предузеће са истим називом. То је управо и најчешћи разлог због кога АПР одбија регистрациону пријаву за оснивање предузећа или радње.

– Од када се у Србији води Регистар привредних субјеката, није могуће регистровати пословно име које већ постоји у регистру – објашњавају у АПР. (Ецономy. Рс, 30. Март 2013.)

Advertisements

Posted on March 30, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: