Путарина поскупљује 15 одсто?

Танјуг | 28. Март 2013.

Путарина у Србији би могла да поскупи, али не за 20 одсто колико траже Путеви Србије, већ за 15 одсто или ће остати иста цена ако се нађе друго решење за финансирање одржавања путне мреже, речено је у Министарству саобраћаја.


БЕОГРАД – Путарина у Србији би могла да поскупи, али не за 20 одсто колико траже Путеви Србије, већ за 15 одсто или ће остати иста цена ако се нађе друго решење за финансирање одржавања путне мреже, речено је данас Танјугу у Министарству саобраћаја.

Путеви Србије су више пута претходних година тражили повећање путарине, са образложењем да је путарина у Србији најјефтинија у региону и да недостају средства за одржавање путне мреже.

У Министарству саобраћаја наводе да су спремни евентуално да прихвате повећање путарине за 15 одсто или да се врате акцизе на гориво од 15 до 20 одсто.

Такође, једно од решења би могло да буде и да се из малопродајне цене горива издваја између 30 и 40 одсто за путеве.

У Министарству саобраћаја кажу да ће влада размотрити да ли ће путарина поскупети или ће бити прихваћено неко од поменутих решења.

Вршилац дужности генералног директора Путева Србије Зоран Дробњак је раније изјавио Танјугу да би путарина требало да поскупи за 20 одсто, за износ ПДВ.

У Србији је путарина последњи пут поскупела у фебруару 2008. Године.

У Путевима Србије је раније речено Танјугу да очекују, уколико не буде значајне промене курса евра и ако се настави тренд повећања броја возила из претходних година, да ће ове године порасти укупан број возила за три одсто, а приход од наплате путарине за 5, 8 одсто, што би било око 15, 6 милијарди динара.

Путна мрежа Србије је у лошем стању, а да би се одговарајуће одржавала неопходно је 300 милиона евра годишње, наводе у том предузећу.

Путеви Србије су од наплате путарине прошле године имали приход око 14, 6 милијарди динара, а у 2011. Године 14, 3 милијарди.

То јавно преудзеће, поред прихода од наплате путарине, у овој години очекује и 5, 4 милијарди динара субвенција.

Advertisements

Posted on March 29, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: