Сваком трећем касни плата

Б. СТЈЕЉА | 27. Март 2013.

Најмање 650.000 запослених у Србији тренутно не може да рачуна на редовну исплату зарада. Чак 480. 000 радника из приватног сектора, а 170.000 у јавним предузећима чека примања.


СВАКИ трећи радник у Србији, упркос томе што свакодневно одрађује осам сати на послу, не може да рачуна на редовну плату. Међу онима чије се стрпљење свакодневно искушава, најзаступљенији су радници приватног сектора јер у тим предузећима чак 480.000 запослених коверат у просеку чека два месеца, а са кашњењем плата до 30 дана суочава се и 170.000 радника из јавно – комуналних предузећа.

– Осим што је у Србији незапослено више од 750.000 људи, а 95.000 породица прима новчану социјалну помоћ, додатни проблем је што 650. 000 запослених не прима редовно плату – рекла је Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

И истраживање Социјално – економског савета Владе Србије је показало да је највећи проблем успостављање реда у приватном сектору јер тамо тек сваки пети послодавац може да се похвали тиме да све своје обавезе испуњава на време:

– Само 20, 4 одсто малих, средњих и великих предузећа успева сваког првог у месецу да исплати зараде својим запосленима, а чак 39, 4 одсто привредних субјеката са исплатом зарада касни више од 60 дана – објашњава Драгољуб Рајић, председник УПС и члан СЕС.

У Унији послодаваца Србије указују да је за овако неповољне трендове крив различит третман државе према сектору јавних предузећа и приватницима:

– Порезима и доприносима које приватни сектор уплаћује у буџет покривају се губици јавног сектора и јавно – комуналних предузећа, због чега су запослени у овим предузећима повлашћени у односу на остале – додаје Рајић. – Зараде у приватном сектору, међутим, зависе од судбине предузећа и успешности менаџмента да у неугодним условима на тржишту обезбеди редовност исплате.

Зато у јавном сектору и у јавним комуналним предузећима нема оних који уопште не примају плату, а 84 одсто је прима редовно.

– Кашњење је у прошлој години забележено у само 12, 2 одсто јавних предузећа, и она су углавном до 30 дана, осим у појединим случајевима као што су ЈКП ”Комуналац Власотинце” (12 месеци) и ЈКП ”Комуналац Лесковац” (шест месеци) – наводи се у истраживању СЕС. – А зараде, без пореза и доприноса, исплаћивале су се у само два одсто оваквих предузећа, и то је на пример случај у ЈКП ”Краљевица Зајечар” и ЈКП ”Услуга Прибој”.

У Конфедерацији слободних и независних синдиката кажу да је овакав третман радника недопустив:

– У великим системима има појединачних кашњења, али не и масовних појава, док је у приватном сектору то постало стандард. Чињеница је да пословни амбијент не помаже, али има и много злоупотреба радника и томе се мора стати на крај – каже Ивица Цветановић, председник КСС.

А држава очигледно није ни близу решења. Инспекторат рада је у прошлој години успео да ”на делу” ухвати само 1. 306 послодаваца и да им испише казну.

– Због губитака у пословању и лоше финансијске ситуације, није мали број послодаваца који већ дужи период не могу да исплате зараде својим запосленима – каже Драгољуб Пеурача, директор Инспектората за рад и додаје да је највише злоупотреба откривено у индустрији гуме и пластике (204) , трговине на велико и мало (192) , производњи метала, машина и друге опреме (106) , грађевинарства (106) и производњи прехрамбених производа (105).

КАСНЕ И ДОПРИНОСИ
УНИЈА послодаваца Србије је израчунала и да порезе и доприносе на зараде редовно уплаћује само 32, 4 одсто предузећа. Кашњења у распону од 10 до 60 дана има 34, 5 одсто предузећа, а 33, 1 одсто касни више од два месеца.

ВЕЋА ДУГОВАЊА, РЕДОВНИЈА ПРИМАЊА
ИАКО су укупна дуговања јавних и јавних комуналних предузећа према повериоцима 5, 13 пута већа од њихових потраживања од дужника, ова предузећа имају 4, 16 пута већу редовност у исплати зарада.

Advertisements

Posted on March 28, 2013, in Плате. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: