Производња у Железари Смедерево креће у априлу

Аутор/извор: Танјуг
Датум објаве: 26. 03. 2013.

БЕОГРАД – Производња у “Железари Смедерево” биће покренута у наредних 30 дана, односно у другој половини априла, изјавио је данас Танјугу државни секретар у Министарству привреде и финансија, Александар Љубић.
Према његовим речима, сваког дана се очекује да у Смедерево стигну прве количине сировина за железару.

“То би омогућило поновно потпаљивање високе пећи и почетак производње сировог гвожђа, после скоро девет месеци ‘тихог хода’, а онда креће и процес хладног и топлог ваљања гвожђа у производе намењене тржишту”, објаснио је Љубић.

Ангажовани су сви стручњаци и технички капацитети у фабрици да се поново покрене висока пећ, што је технички веома захтеван посао, каже саговорник Танјуга.
“Што се саме производње тиче, све ће бити у за то предвиђеним роковима”, истакао је Љубић.

Он је напоменуо да је Министарство у свакодневној комуникацији са пословодством и синдикатима у железари, где су готово сви радници враћени на посао, а у току је избор и пријем нових радника, у складу са постигнутим договором представника државе, пословодства и синдиката, пошто је одређени број људи напустио фабрику.

Смедеревска железара је, под именом Сартид, продата у марту 2003. Године за 23 милиона долара америчкој компанији Ју ес стил (УС Стеел) , која је због нагомиланих губитака и пада цена челика на светском тржишту у јануару 2012. Продала фабрику Влади Србије за један долар, тако да је она у државном власништву.

Влада Србије је у априлу исте године расписала тендер за избор стратешког партнера “Железаре Смедерево”, који је продужаван четири пута.

Последњи тендер истекао је 28. Фебруара ове године, и једини потенцијални купац Уралвагонзавод из Русије одустао је од куповине, после чега је министар привреде и финансија Млађан Динкић предложио план “Б” за железару, који подразумева покретање производње средствима државе.

Планом је предвиђено покретање једне високе пећи у априлу, а како тврде представници синдиката у железари, до краја ове године није предвиђено паљење друге пећи.

Advertisements

Posted on March 27, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: