Шта све чека потрошаче у наредних пет година

Стратегија заштите потрошача за период од 2013. До 2018. Године има циљ да купци у Србији имају исту заштиту као грађани Европске уније.

С друге стране, независне организације које се баве заштитом потрошача поручују да ће грађани, ако се усвоји овај документ, бити још више обесправљени.

Према речима Весне Новаковић, начелнице одсека за заштиту потрошача у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, стратегија уводи многе новине у области заштите потрошача.

Обећања министарства
“Једна од најбитнијих ствари је проширење обавеза и одговорности локалних власти које се односе на заштиту купаца. Ту је и увођење јединственог регистра жалби, који ће моћи да користе сви битни актери на тржишту, као и јачање вансудског начина решавања потрошачких спорова, како би се растеретили судови и на много бржи начин дошло до остваривања права”, рекла је Новаковић.

Независне организације се буне
Међутим, неколико независних организација које се баве правима купаца не слажу се са Министарством трговине. Стратегија је, како они тврде, лоша, контрадикторна и иде на руку једино увозничком лобију и крупном капиталу.

“Један од великих проблема је то што су у овом документу изостављене кључне инспекције. Оформљена су четири регионална саветодавна центра, којима се потрошачи могу обратити, уколико имају проблема. Онда ти центри, уколико процене да има основа, обавештавају тржишну, или неку другу инспекцију”, рекао је Богосављевић.

Тако купци немају могућност да директно пријаве нерегуларност, већ су осуђени на процену неких државних органа.

“Потрошачи ће бити препуштени сами себи и мрежи државних, подобних организација”, рекао је Петар Богосављевић, из Покрета за заштиту потрошача. (Ецономy. Рс, 25. Март 2013.)

Advertisements

Posted on March 27, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: