Американци истражују околину Зајечара

“Фрипорт Мекморан” и “Резервоар минералс”, који су пронашли најбогатије лежиште бакра још од 1902. године, истраживаће два локалитета у околини Зајечара – сазнају “Новости”.
АМЕРИЧКА компанија “Фрипорт Мекморан”, једна од најмоћнијих рударских корпорација на свету, и канадски “Резервоар минералс”, који су, по првим подацима, пронашли најбогатије лежиште бакра још од 1902. године, истраживаће, у потрази за златом и црвеним металом и два локалитета у околини Зајечара – сазнају “Новости”.

– “Резервоар минералс” сада истражује, како самостално, тако и са “Фрипортом”, 535 квадратних километара у Тимочкој Крајини – каже др Сајмон Инграм, председник и генерални директор канадске компаније. – Имамо све разлоге да верујемо да ово подручје у себи крије светску класу руде бакра и злата.

Инграм је истакао да ће се геолошка истраживања обављати у околини зајечарског села Николичево и Краљевици, где постоје велики изгледи за проналазак богатих лежишта бакра и злата.

Ове компаније су, код борског аеродрома, недалеко од села Николичево, у појасу широком 160 метара, на дубини од 461 до 621 метра, до сада пронашле лежште са 10,16 одсто бакра у руди. На другом локалитету, открили су, на дубини од 584 до 684 метра, лежиште са 4,31 проценат црвеног метала.

Како тврде стручњаци, лежишта са један одсто бакра, уз услов да га прате одговарајуће количине руде, сматрају се изузетно профитабилним. Да би се стекла потпуна слика о томе шта су Американци открили, најбоље сведочи податак да се у рудницима црвеног метала у Бору и Мајданпеку експлоатише руда која у себи има највише до 0,4 одсто бакра.

Advertisements

Posted on March 22, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: