Примена Закона о јавним набавка од 1. Априла


Четвртак, 21. 03. 2013. Извор: Танјуг

Закон о јавним набавкама почеће да се примењује 1. Априла, тај правни акт је добро урађен, али је најзначајнија његова примена, изјавио је данас директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић.

– Немамо прецизну рачуницу колике ће уштеде донети тај закон, али што буде боља његова примена ефекти, који се огледају у економичном трошењу новца пореских обвезника, биће већи – рекао је Јовановић Танјугу.

Он је, на конференцији “Јавне набавке – представљање европског модела обуке”, указао да треба ојачати капацитете службе и управе за јавне набавке како би била што ефикаснија примена Закона о јавним набавкама.

Улагање у јавне набавке у развијеном свету се посматра као нека врста инвестиције која се вишеструко враћа, јер на један динар уложен у унапређење система тих набавки добија се четри до пет динара уштеда или бољих ефеката, објаснио је Јовановић.

– Већ имамо 1. 500 сертификованих службеника за јавне набавке и предњачимо у региону, али је кључно да наставимо да унапређујемо капацитете како би могао квалитетно да се примењује Закон о јавним набавка, који је доста комплекснији од претходног – навео је он.

Шеф секције за европске интеграције и економска питања у Делегацији Европске уније у Србији, Фрек Јанмат, истакао је да је усвајање новог Закона о јавним набавкама важан корак у процесу европских интеграција Србије.

Он је упозорио да је ситуација у Србији у тој области била прилично забрињавајућа, јер је опадао број понуђача, прошле године на свега два до три, што је лоше због конкуренције.

– Била је присутна и велика примена хитних поступака уместо отворених, као и бројне неправилности – казао је Јанмат.

Advertisements

Posted on March 22, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: