Посао (не) утиче на здравље становника Србије?

Професионална обољења се у Србији све мање утврђују и пријављују, а званични подаци о томе су потпуно непоуздани, изјавио је проф. Др Петар Булат, руководилац пројекта који је Министарство здравља покренуло у намери да уведе ред у ову област.

“У 2011. Је у целој Србији регистровано 30 професионалних обољења, а годину дана пре тога 29. То су нереални бројеви у поређењу са развијеним земљама, где се на милион запослених пријављује 15 до 20 оболелих”, рекао је др Булат за Танјуг.

Као један од примера где су пропусти очигледни он је навео да у Србији није препознат и пријављен ни један случај рака плућа као последица штетних утицаја на радном месту. На основу података из светске литературе требало би да очекујемо да се годишње у земљи открије око 200 оболелих, пре свега због изложености азбесту.

Набрајајући разлоге због којих званичне регистрације нису поуздан извор, др Булат је на првом месту навео да српски правилник за ову област, који садржи 56 обољења, спада у такозване затворене листе. Због тога, пацијент са професионалним обољењем које није на листи не може да оствари никакво право и не пријављује се статистици.

Он је истакао да се годинама бори за то да се код нас уведе нови, мешовити концепт који, на препоруку Европске уније, примењује већина развијених земаља.

“То би значило да имамо могућност да одређујемо професионална обољења по затвореној листи, а да на крају правилника додамо реченицу да се он односи и на сва друга обољења за која се, на основу доказа и стручне литературе, утврди да постоји јасна, непосредна веза штетности на радном месту и појаве обољења”.

Advertisements

Posted on March 18, 2013, in Људски ресурси. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: