Цена земље скаче као да има злата

Извор: Политика, Б92

Сремска Митровица – У доњем Срему хектар плодне земље достигао вредност од око десет, а на падинама Фрушке горе од 15.000 до 20.000 евра, пише Политика.

У Фрушкогорју земљиште купују будући плантажери воћа, међу којима су и купци из Русије. У селу Јазак до сада је засађено више од 120 хектара јабука. Овог пролећа биће засађено још педесетак хектара савремених воћњака са системима за новодњавање и подигнутим противградним мрежама.

“Цена земље скаче као да крије злато. До сада се у равничарском делу хектар могао купити за пет хиљада евра, таква цена је била и у Фрушкогорју, а сада је у равници дуплирана, а у брдовито – воћарском делу скочила је 2,5 пута. То је добро, међутим, власници земље заустављају продају, чекају још веће цене”, каже Душко Тадић, директор Земљорадничке задруге у Кузмину и председник Скупштине Задружног савеза Војводине.

У селу Јазак, на падинама Фрушке горе подигнуте су већ три савремене плантаже јабука и изграђене две хладњаче. „Атос винум” има 87 хектара воћњака, „Влабонс група” 25, „Полинио аграр” из Шимановаца купио је 60 хектара земљишта, засадио десет хектара „златног делишеса”, набавио савремену механизацију”, а ове године наставиће садњу на још 50 хектара.

Тренутно у јазачком атару земљиште купује фирма „Златни Јазак” и једна компанија из Београда која је дошла у посед шест хектара, а жели да још ове године подигне засад трешања на десет хектара.

“Имамо десет хектара под „златни делишесом”, ове године ће бити и први род, процењујемо да ће принос бити око 14 тона по хектару, али за садњу имамо још 50 хектара, који су сада под пшеницом. Хектар новог воћњака, са заливним системом и противградном заштитом кошта око 50.000 евра. Имамо пет стално запослених и у сезони, резидба и брање ангажујемо по 30 сезонаца. Управо завршавамо резидбу на десет хектара јабука” – прича Жика Мајсторовић, руководилац плантаже „Полино аграра”.

Сељаци у Јаску су престали да продају земљу помало збуњени навалом купаца. Кажу да ће се и сами преорјентисати на воћарску производњу, јер је изградњом хладњача створен услов за продају и лагеровање јабука, које, како се планира из Јаска иду трговцима у Русију и у Африку.

“Катастарско јутро доскора је вредело 3.000 евра, а сада већ је достигло цену од девет – десет хиљада евра, што значи да је цена по хектару стигла готово до 20.000 евра”, прича Саша Јефтић, председник месне заједнице Јазак.

“И ми мештани са малим поседима морамо се брзо престројавати и прелазити на воћарску производњу, јер ћемо имати коме пласирати свој род са два – три хектара. Иначе, у селу има 30 младих пољопривредника који обрађују од 30 до 50 јутара, узимамо у закуп 300 хектара државног земљишта по 500 евра по хектару. Сада страхујемо да то земљиште не оде у дугогодишњи закуп некоме од великих плантажера”.

У Срему је, каже Тадић, било 89 задруга и све су имале од сто до готово хиљаду хектара властите земље, која је преливена у Комбинат „Сирмијум”, он нестао, а држава преузела земљиште и почела да га распродаје, као и земљиште које су поседовала газдинства из „Сирмијума”.

“Праведно би било да се задруге обнове и да им се врати земљиште. Ево задруга „Кузмин” десет година је чекала да јој се врати 250 хектара обрадиве земље. Ми имамо 65 чланова задруге и они ће добити да обрађују ту земљу под посебним условима, без подизања закупа до ненормалне цене – истиче Тадић.

„Грозница” за хектрима погодним за воћарску производњу преноси се на сремскомитровачки део Фрушкогорја, у Лежим, Гргуревце, Шуљам и Дивош, међутим, овдашње удружење воћара „Фрушка гора” поручује већ сада да нико неће великим плантажерима продати хектар испод 20.000 евра, а траже и да се око 600 хектара, државног земљишта, које је некад користило највеће воћарско предузеће „Пинки”, изда у закуп будућим воћарима, мештанима на 20 година, како би могли и сами да крену у садњу нових воћњака.

Advertisements

Posted on March 18, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: