Неизвесно пуштање у рад високе пећи у “Железари”

Неизвесно пуштање у рад високе пећи у “Железари”
Понедељак, 18. 03. 2013. Извор: Данас

Планирано пуштање у рад високе пећи у “Железари Смедерево” у априлу под великим је знаком питања јер је та пећ у много лошијем стању него што се то очекивало, сазнаје “Данас”.

– С обзиром да висока пећ није паљена дуже од девет месеци, налази се у веома лошем стању. Стога је неизвесно да ли ће све потребне радње и припреме бити обављене до предвиђеног рока за пуштање у рад високе пећи. Такође, треба нагласити да је у случају када је пећ у лошијем стању скупље и њено пуштање у рад, што значи да ће бити утрошено више средстава за ту намену него што је било планирано – каже за “Данас” Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије Слога, чија подружница делује у “Железари Смедерево”.

Он истиче да је скептичан према најавама надлежних да ће смедеревска железара реализовати пословне аранжмана са партнерима из иностранства.

– Сви бисмо наравно волели да до тих аранжмана дође. Међутим, једноставно у овом тренутку не видим ко би био заинтересован за лим и челик који се производи у “Железари”. Једина могућност је да своје производе железара продаје испод цене, али то није решење јер би на тај начин држава која сада руководи фабриком имала више трошкова. Да би дошло до производње неопходно је да у “Железару” стигне руда што у овом тренутку није случај. Ако је планирано да фабрика са радом почне у априлу, под условом да је високу пећ могуће покренути тако брзо, то значи да би руда у “Железару” требало да стигне до краја месеца. У сваком случају, можемо констатовати да су досад реализоване само козметичке промене што никако није довољно да стартује производња. Један од предуслова да до тога дође је да се промени менаџмент, да у фабрику на руководећа места дођу људи са искуством и знањем и који би могли да обезбеде послове са партнерима из иностранства – истиче Веселиновић.

“Железара Смедерево” је самостално као државно предузеће почела са радом 4. Марта, припремајући се за паљење једне високе пећи. Одлука је донета након истека тендера за стратешког партнера за “Железару”, на који руски “Уралвагонзавод” није доставио понуду. Тада је најављено да постоји могућност да у априлу почне да ради висока пећ у “Железари”. Министар финансија и привреде Млађан Динкић је оценио да ће поред 5. 000 радника “Железаре” који тренутно раде, тој компанији, кад почне да ради, бити потребно још 250 радника.

Advertisements

Posted on March 18, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: