Да ли је могуће спојити породицу и посао?

Онај ко жели да напредује у каријери, мора да се баци на посао свом снагом, пише Дојче Веле.

Прековремени сати остављају добар утисак, а код немачких фирми боравак у иностранству обично значајно повећава изгледе за напредовање.

Незгодно је то што се такве ствари нуде баш у време кад запослени размишљају о формирању породице. Амбициозне жене често се налазе пред дилемом: деца или каријера? Слична дилема мучи и оне који код куће негују болесну особу.

Деценијама су они амбициозни, који желе да напредују у каријери, морали да са својим супружником договарају стратегију. Сада, постепено, фирме увиђају да флексибилнијим моделима радног времена могу да привуку квалитетну радну снагу. Од тога корист имају обе стране.

Тако на пример фирма „Роберт Бош“ својим радницима нуди могућност да се у процесу напредовања у каријери, као позитиван корак на том путу, уместо боравка у иностранству, одлуче за прекид рада на неко време како би се посветили породици. Та фирма, између осталог, производи опрему за аутомобиле и има више од 302.000 запослених. Предузеће је развило више од 100 модела по којима је могуће радити по скраћеном радном времену.

Рад од куће, рад на даљину, или пола радног времена – само су неке од могућности којима се запосленима олакшава организација породичног живота, а сама фирма привлачи тако квалитетну радну снагу. При том се у обзир узимају и регионалне разлике:

– У Француској, на пример, средом не раде јаслице за децу. То значи да смо тамо развили модел који у обзир узима чињеницу да запослени средом не могу да раде, каже један од руководилаца фирме.

Данас сваки четврти руководећи кадар у „Бошу“ ради само део радног времена, а више од 50 одсто оних који су узели породиљско одсуство су – очеви. Од тога немају користи само радници, већ и предузеће, сматра шефица Централног уреда за развој запослених Хајди Шток: „Ради се о томе да, уколико предузеће покаже разумевање за потребе запослених, исто такво разумевање ће добити заузврат и од њих.“

Неки упозоравају да би требало донети одговарајуће законе, и не поуздати се само у добру вољу фирми како би се у Немачкој развила „пријатељска атмосфера“ према породичним потребама запослених. Тако би се створила законска основа по којој запослени могу да суодлучују о организовању модела рада скраћеног радног времена или сличних мера. Осим тога, могућност скраћеног радног времена, коју након порођаја користе многе жене, требало би да је могуће лако вратити на пуно радно време, ако то жена жели, јер иначе прелазак на мањи број радних часова може да буде и замка из које се више не може извући.

“Тренутно запослени немају право да траже да се врате на пуно радно време и то је у пракси велики проблем“, упозорава Мириам Хоајзел из Немачког удружења самохраних мајки и очева.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и њена министарка за породицу Кристина Шредер у уторак (12. 3.) су се зато састале са стручњацима за ту област како би покушале да реше проблеме запослених родитеља. Познаваоци политичких прилика најављују да ће тема „повезивање породичног живота и посла“ бити једна од најважнијих тема предстојечох савезних парламентарних избора у Немачкој. (Ецономy. Рс, 18. Март 2013.)

Advertisements

Posted on March 18, 2013, in Људски ресурси. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: