Смедерево: Бела флота чека пругу

Ј. ИЛИЋ | 17. Март 2013.

Градско веће одобрило припреме за измештање теретне луке из центра града. Да би се лука изместила, потребно је изградити колосек дужине 5, 3 километра

СМЕДЕРЕВО – Градско веће дало је зелено светло предлогу за изградњу дела железничке пруге на локацији Крак тријангл. Овај капитални посао је заправо прва фаза измештања индустријске луке из центра града, пројекат на који се чека читаву деценију.

Стара луке, чија сеоба досад није одмакла даље од политичке пароле, ускоро би уместо теретњака и баржи, могла да буде пристаниште за белу флоту. Лука у центру града, у којој се претовара руда и производи смедеревске челичане, затворила је излаз на реку и велики је еколошки проблем града. За измештање луке у индустријску зону, где већ постоје лучки капацитети, потребно је новим колосеком спојити реку и постојећу железничку трасу. Пројекат је почео да се реализује још 2004. Године, али пруге још нема.

Према споразуму између града и Министарства за инфраструктуру, о заједничком финансирању изградње колосека у новој луци, потписаном 2005. Године, 75 одсто посла требало би да плати држава. Министарство се предомислило и проценило да би посао требало да финансира „Ју – Ес стил Србија“, који је у то време највише користио пругу за транспорт сировина и производа. Американци су то прихватили, тражећи повластице у коришћењу пруге, што је српска железница одбила, па су они од посла одустали.

Из Националног инвестиционог плана 2010. Град је требало да добије 200 милиона динара за почетак изградње железничког колосека. Ипак, новца није било довољно. Према прорачунима Саобраћајног института, за нови колосек у дужини од 5, 3 километра потребно је око осам милиона евра. Неке ствари ових дана су се поново покренуле. Град се засад не изјашњава како ће обезбедити новац за овај скуп пројекат и хоће ли стићи обећана помоћ државе.

– Градско веће је на последњој седници прихватило информацију за реализацију изградње дела пруге, чији је званичан назив Распутница „Језава“. Реч је о капиталном послу односно првој фази измештања индустријске луке – саопштено је из кабинета градоначелнице др Јасне Аврамовић.

ТРАСА

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА се састала и са суграђанима који живе на траси будуће пруге. Пред ове породице град је изашао са два предлога – давање станова у новоградњи, или новчану исплату некретнине, после процене по тржишној вредности.

ТУРИСТИЧКИ БРОДОВИ БЕЗ ПРИСТАНИШТА
ДУНАВОМ сада прође око 5.000 путничких бродова годишње, који немају где да пристану, због чега су милионске штете нанете туризму, као једној од развојних шанси. Пресељење луке омогућиће изградњу новог пристаништа за туристичке бродове.

Advertisements

Posted on March 18, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: