Дом легалан уз сто евра

Т. С. | 15. Март 2013.

У суботу на снагу ступа нови закон о посебним условима за упис бесправних објеката у катастар. Право ће имати власници кућа до 300 квадрата, а станова и викендица до 200

СКУПШТИНА Србије усвојила је Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе, који ће у суботу ступити на снагу. Они, који по раније важећим законима нису поднели захтев за легализацију, а изградили су објекте до 11. Септембра имају рок од годину дана да поднесу пријаву надлежној служби за катастар.

У Србији, према речима министра Велимира Илића, има око 1, 3 милиона објеката за које није издата грађевинска, односно употребна дозвола. Право уписа у катастар имају они који су изградили куће до 300 квадратних метара, станове и викендице до 200, пословни простор и занатске радње до 100 и гараже до 30 квадрата.

Они који су зидали куће на туђем земљишту уписују право својине на објекту, без стицања права на парцели. Право својине над земљиштем може бити уписано у корист власника објекта тек када надлежној служби достави доказ да је купио парцелу. Уколико се у року од две године не реше имовинско – правни односи на парцели, власник објекта је дужан да о свом трошку утврди земљиште за редовну употребу објекта и власнику земљишта исплати тржишну цену.

Ако после катастарске легализације власник жели да прода објекат да би у суду оверио купопродајни уговор, мора да достави доказ да је локалној самоуправи исплатио накнаду за уређење земљишта.

Они који су по до сада важећим законима поднели захтев за легализацију нису у обавези да се пријаве катастру, већ ће то урадити надлежне службе локалних самоуправа. Упис објеката у катастар кошта у просеку око 100 евра. Толико стаје и израда геодетског снимка, који је обавезан документ који се уз захтев подноси катастру.

БЕСМИСЛЕН ЗАКОН

ЗАКОН о упису бесправних објеката у катастар потпуно је обесмишљен усвајањем појединих амандмана и неће имати значајне последице, изјавио је Саша Пауновић, председник Сталне конференције градова и општина. Битне мане закона су исправљене, али не постоји образложење Министарства грађевине да ће објекти катастарском легализацијом стећи иста права као и легални, јер и даље неће имати грађевинску и употребну дозволу.

Advertisements

Posted on March 16, 2013, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: